Недостиг на персонал в туристическия сектор принуди Министерството на туризма да привлича служители от чужбина без квалификация

19.05.2017 / 15:18 19

Премахнати са всички пречки и е улеснен достъпа за привличане на персонал в туристическия сектор от трети страни - главно жители на Украйна, Молдова, Беларус и Русия. Това се налага тъй като в този бранш има прекалено голямо търсене и недостиг на служители. От друга страна този сезон се очаква голям ръст в туристопотока, около 7-10% спрямо миналогодишния, обясни Валери Симеонов във Варна. 

Премахнато е изискването за диплома, удостоверение за квалификация, или може то да бъде преведено, изисква се само декларация за това, че ще бъдат осигурени необходимите условия на човека, който ще постъпи на длъжност, вече няма нужда и от договор за наем. Това, което ще се изисква от бъдещия работник ще е само и единствено копие от паспорт. Той ще може да си получи визата в 7-дневен срок. Визите, които се издават за хора от чуждестранен произход е за 90-дневен срок. В момента се работи за удължаване на този срок за 5 месеца. Вече няма да е нужно и да има публикация в средствата за масова комуникация, допълни още Валери Симеонов.

Разходите, които ще платят бъдещите служители са 35 евро за издаването на визата и 10-15 евро за застраховка. 

 

 

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
х (преди 6 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
според мен целта е въобще да не се плаща, с бг работници  е по-трудно, ще се оплачат все някъде, а чужденците специално от гореизброените държави дори няма д аима къде да се оплачат
1
0
123 (преди 6 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Нещо много сериозно е сбъркано в политическото говорене по темата. Щом като се канят неклафицирани кадри от чужбина, нека се даде отговор на въпроса какво ще се прави с почти 150 хиляди обезкуражени българи и почти 350 хиляди безработни? Нима те не са ресурс? Едно е ясно - някой не иска да плаща нормално и някой му го позволява...
4
0
ахахахахахах (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
15 евро застраховка за 3 месеца работа??? А българинът плаща минимум 22 лв на месец, или 66 лв за три месеца, или 2,5 пъти повече и получава никаква болнична помощ. Евала патриоте...... утре и от Турция ще внасяш, интересчия тъп!
3
0
Герге ле (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
мама Ви ибрикчийска! Узаконихте мизерното заплащане за ония с Мазерати! Ние ли трябва да учим сега молдовки и руски бе, путювци?!?!
7
0
robotron2000 (преди 7 месеца)
Рейтинг: 18415 | Одобрение: 4315
Девиза на сервиза е: За мерси не ме търси!!
7
0
бай Тошо (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Всички коментари до сега са точно в десетката.Драги съфорумци,трябва да ви кажа,че и ромите не искат да работят за тези пари.А за украинците просто да забравят,защото ЕС ще маха визите за тях.
7
0
squeezer (преди 7 месеца)
Рейтинг: 7332 | Одобрение: 2752
хахах...............хак да им е,така им се пада,дано и не си намерят,не е странно това,май дойде времето да ти се молят работодателите и звънят по няколко пъти да започнеш работа,ДАААА АМАААА НЕЕЕЕ!!!
8
1
sunlight (преди 7 месеца)
Рейтинг: 8303 | Одобрение: 2033
Толкова безработни ром(к)и има, които не са крадливи и мързеливи, и биха се навили на 500 лв на морето... Ами наемайте тях бе хора.
8
0
Куропаткин (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Патреот е, не патриот. Скоро ще хващат персонала по дърветата, ще го изкъпват и постригват за да заприлича на човек и хайде в хотела да работи.
10
0
Ханк Рум (преди 7 месеца)
Рейтинг: 14781 | Одобрение: 3001
И този се пише "патриот" ...... !:blink:Да търси работа на мигранти, за сметка на български граждани.
15
0
robotron2000 (преди 7 месеца)
Рейтинг: 18415 | Одобрение: 4315
Ухилен чакам да видя Целувка украинец да работи за 500 лева или да не му плащат пет месеца заплата...  знаете ли как не си поплюват украинците, и колко заколени свини работодатели ще има!!:dizzy:
13
0
corector (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Тая работа пак в сферата на фантазиите. За да почнат да им вадят работни визи, трябва да имат всички надлежни трудови документи, а както знаем всеки работодател ще им направи договори на минимална заплата.Остава да им се вържат на обещанията за благоденствие и мулто гранде бакшиш....
11
0
Хм (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Само на мен ли ми е ясно,че трябва да им плащат заплата и половина -средна по закон, или ще си траят пред ЕС? А може и държавата да плати глобата. Валерчо, аре патрйотино нали знаеш какво е бойкотиран бранш ,ами ти за тези дето имат бранша,или на тези дето не им се робува  в него играеш?
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
още 15 пъти я напишете заплатите си остават и през юни 550 лв. на месец при 12 часов работен ден!   едва ли и от беларус ще дойдат!!!  вече молдовците отказаха да идват като чуха 260 евро на месец!  даже и те от молдова очаваха заплата поне 900 евро - 1800 лв. като в  Гърция
11
0
Joro (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Da be te sa ludi da rabotiat za 400-500lv.
15
0
... (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Щом тоя "патрЕот" ще се занимава с туристическият бизнес - одобравам. Така ще го оправи, че свят ще му се завие
19
0
Варненец (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Няма смисъл да каните граждани на Украйна, Беларус, Молдова . В България има достатъчно бежанци . Ама и те не искат да работят за заплати от 400-500 лева!
16
0
Инчхай (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Умрелия бизнес не вдига заплатите, ами ще докара някакви неграмотници. Тези и руския не знаят, какво да говорим за български и западни.
23
1
БАЙ ХОЙ (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
МИЗЕРНИТЕ ЗАПЛАТИ на персонал в туристическия сектор принуди Министерството на туризма да привлича служители от чужбина без квалификация 
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2011 - 2017 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама