Необичайна изложба във Варна показва живота през соца (снимки)

13.03.2018 / 11:53 5

 

Снимки: Тихомир Стоянов

„Семейство Стоянови” е озаглавена необичайна изложба, която ще бъде представена във Варна. Експозицията представлява 37 снимки, които показват ежедневието  на българското семейство в периода от началото на черно-бялата фотография до появата на цветните телевизори в домакинствата, пише Дарик Варна. 

Необичайното в случая е това, че фотосите са събирани по битаци и антикварни магазини. Черно-белите снимки са взети основно от битпазара в София, но има и такива от битака във Варна, докато той съществуваше до Автогарата, разкри пред Дарик авторът на изложбата Тихомир Стоянов.  


Архивът на фотографа включва над 10 000 негативи и диапозитиви, събирани в продължение на повече от пет години. Една от целите на архива е да съхранява паметта на българското семейство и да не отива на боклука или незнайно къде. 

Селекцията “Семейство Стоянови” ще бъде показана за втори път у нас. Първи я видяха в София през февруари.  Интересът към изложбата от автентични семейни фотографии показва, че все още у нас се усеща носталгия по миналото

 

"На хората днес им липсват 14-дневните почивки. Липсва може би и това да бъдем по-свободни и непринудени, да обръщаме по-специално внимание на фотографията”, смята създателят на проекта  “Семейство Стоянови”. 

Според него през последните десетилетия фотографията не се е променила особено. В миналото обаче е имало едно по-специално отношение  към заставането пред камера, а хората са стояли „малко по-отговорно”.

 

Черно-белият разказ за миналото показва новородени бебета, рождени дни, събирания с приятели, роднини и колеги. Не са пропуснати чавдарчета, пионерчета и изпращането в казармата. Кадрите за заснети и като спомен от различни пътувания. Самото семейство Стоянови пък е въображаемо. 

„Името е една закачка към моята фамилия. Стоянови е една традиционна българска фамилия. Нещо като Иванови и Петрови”, споделя още авторът. 

 

Следващият проект на Тихомир Стоянов, по който вече работи, е озаглавен  „Подарявам ти лика си”. В него ще бъдат включени снимки, които са подарявани между българите с послание на гърба. 

Изложбата “Семейство Стоянови” ще бъде открита на 15 март (четвъртък ) от 10.00 часа. Всеки желаещ да я види ще може да го направи до 30 март в Contemporary Space (ул. „Марко Балабанов” 23).

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
Мадамата с катериците (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Защо я махнахте снимката на маНдамата,бреУсмивка
5
0
Фреди (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Но поне не е Джендърка.
1
4
АН (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ЕЙЙЙ ,МАДАМАТА ПРИЛИЧА НА ФРЕДИ МЕРКЮРИ,ПОД МИШНИЦИТЕ
2
1
партизанин (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Е-е разкошна снимка на Апаратчик,готов да попие умните мисли на друг като него-по-висш.Вгледайте се-в това лице-застинало в очакване,позата- едновременноуж важна,но и раболепна,ръцете -здраво опряни на култовобюро..Да можеха да говорят тези бюра..И !Тодор на стената.Ех..къде е онзи смях и чувство за хумор..Всяка сутрин(ритуал)на сутрешното кафе със сътрудниците си(1ч.)той се е запознавал с последните вицове,Този портрет трябва да стои и на първите, поне станции на метрото и да се почиства всеки ден-руснаците копаха първите тунели..за дългове.Семейството пък на плажа се готви да отиде на ресторант вероятно-Класика-семейство с две(обикновено)деца обядваше или вечеряше в ресторант(който иска)с първо второ и задължително десерт, и музика на живо.Приказката все още продължав, на тези снимки..Но-който е измислил Началото,той е измислил Средата,а както се видя-и Епилога.
10
0
Yann (преди 9 месеца)
Рейтинг: 24074 | Одобрение: 10479
Интересно ще е... Особено за младото поколение, но ще им трябват и обяснения. Хубава идея.
НЕ на Истанбулската Конвенция! Слабите се стремят към ред. Силните владеят хаоса.
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама