Неописуем кошмар! Ракова болница смуче касата с кастриране на здрави жени

01.11.2016 / 20:14 10

Снимка inews.bg

Изпълнителната агенция "Медицински одит" проверява  след шокиращи разкрития, че там се извършват радикални операции на пациенти, без да има необходимост от тях. До проверката се е стигнало след изнесени от предаването "Господари на ефира" пет случая на пациентки, на които са извършени тежки операции с отстраняване на органи, за които последващи медицински становища твърдят, че са били неоснователни, пише inews.bg.

Лекари сигнализират от години за порочната практика пациенти да се подлагат на ненужни манипулации с цел усвояване на скъпо платени клинични пътеки от здравната каса. За последно темата беше повдигната през април по повод въведеното задължение болниците да осигуряват комплексно лечение на онкоболните пациенти.

Тогава онколози разказаха, че е практика на онкоболни пациенти първо да се правят операции за отстраняване на органи, въпреки че би било по-добре първо да бъдат третирани с химио и лъчетерапия – да бъде смален тумора и след това хирургичната интервенция да не е толкова радикална.

Подобни радикални интервенции били практика при рака на маточната шийка, въпреки че този вид тумор е изключително податлив на лъчетерапия и брахитерапия и именно това трябва да е първото лечение при него.

Петте случая, изнесени в Нова телевизия потвърждават тази практика.

Първият случай е на жена на 47 години с бучка в лявата гърда. В епикризата й липсват първоначални данни за злокачествен процес, но по време на операцията патоанатомът прави заключение, че има данни за карцином и на жената се извършва радикална мастектомия. Окончателната диагноза е малигнен мезенхимен тумор. Това е различно от диагнозата по време на самата операция, която също е за злокачествен тумор – инвазивен дуктален карцином. При направената ревизия окончателната диагноза е съвсем друга – доброкачествен фиброаденом, който в никакъв случай не изисква премахване на гърдата на пациентката. Това се потвърждава и от националния консултант от Александровска болница. Туморът е бил доброкачествен и е трябвало само него да отстранят.

При втория случай след установена "мековата матка" на жена е направена радикална хистеректомия. В епикризата ясно е записано, че е направено операция на инвазивен плоскоклетъчен карцином, тоест рак на маточната шийка. При направената ревизия обаче се установява, че на маточната шийка се е развило псевдоерозио, което е доброкачествен процес на шийката на матката, който се среща при 70% от жените и не изисква никаква намеса, камо ли премахването на всички тези органи.

Под тепето

Третият описан в репортажа случай е на жена на средна възраст, която постъпва с диагноза тумор на яйчника. По време на операцията патоанатомът прави задължителното изследване ГЕФРИР, при което прави заключение, че образуванието е рак и на пациентката е направена радикална максимална по обем операция с премахване на матка, яйчници и тръби, тазови лимфни възли и част от голямото було. Последващата ревизия на направеното обаче установява доброкачествен тумор на яйчника, който изисква само и единствено отстраняване на яйчника, но не и травмиращата операция, която е извършена на жената.

Четвъртият случай е на възрастна жена, над 70 години. Направена й е радикална вулвектомия, на базата на положителна цитонамазка и решение на онкологичния комитет. Не е направена биопсия преди операцията, което е изискване на алгоритъма за диагностика и лечение на това заболяване. В крайна сметка се оказва, че липсват данни за злокачествен процес, включително и на цитологичното изследване, предхождащо операцията. Това го потвърждава и последващата ревизия, но въпреки това на пациентката е направена изключително травмираща радикална интервенция, от която може би тя не е имала нужда и е поставена за диспансерно наблюдение през следващите 5 години.

Петият случай пък е на жена в детеродна възраст, която постъпва в болничното заведение със съмнение за рак на шийката на матката. След биопсия патоанатомът потвърждава диагнозата - инфилтриращ карцином на шийката на матката и на пациентката се извършва радикална травмираща и инвалидизираща генекологична операция с множество отстранени органи. Впоследствие направената ревизия обаче установява, че злокачественият процес е без инфилтрация, тоест няма проникване и метастазиране, което не е било налице нито при операцията, нито при първоначалната биопсия. Напълно възможно е обаче лечението да е могло да се ограничи само с т. нар. конизация на шийката на матката, заключва проверката на "медицински одит".

Под тепето

В допълнение на разследването на Господарите Inews.bg пък припомня, че само преди две години – през декември 2014 г., въпросният ”Комплексен онкологичен център – Пловдив” ЕООД се сдоби с най-модерна съвременна апаратура за лъче и химиотерапия на стойност над 10 млн. лв. по Оперативна програма "Регионално развитие". На официалното откриване на центъра в Пловдив присъства регионалният министър Лиляна Павлова.

"Със завършването на проекта "Комплексен онкологичен център – Пловдив” вече разполага с бункери за две лъчетерапевтични уредби, компютърен томограф – симулатор, рентгенов симулатор, както и необходимите помещения за допълнителните устройства и апаратури с обща разгърната площ 1592 кв. м. Бяха създадени оптимални условия за инсталиране на новата апаратура, качествени условия за провеждане на терапията на пациентите и работата на медицинския персонал, както и подходящи условия за достъп на хора с увреждания.

С успешното реализиране на проекта по изграждане на модерен лъчетерапевтичен комплекс в "Комплексен онкологичен център – Пловдив” ЕООД бе осигурено високотехнологично медицинско оборудване за нуждите на центъра. Бяха пуснати в експлоатация следните ДМА: Система за виртуална симулация с компютърен томограф за лъчепланиране; Спирален компютърен томограф с пациентна маса, оборудвана с фиброкарбонов плот, съответстващ на плота на линейния ускорител. Софтуер за виртуална симулация и система от 3D моторизирани лазери, с компютърно управление и интерфейс към планиращата система. Моторизирана лазерна система; Дозиметрична апаратура за радиационен контрол - Моторизиран 3D; Мултимодален линеен ускорител за фотонна и електронна терапия - Цифрово управляем; Система за лъчепланиране на терапия", гласи пиарсъобщението по повод офиицалното прерязване на лентата преди две години.

В същото време същата уникална и прехвалена ултрамодерна онкоболница реже и осакатява жени като през Средновековието, за да получи големите пари от касата по скъпи клинични пътеки, без да им прилага необходимите щадящи лечения, за които Европейският съюз и държавата са заплатили милиони.

Зя какъв лекарски морал говорим?! Или за спазване на Хипократова клетва?! Безмълвни сме пред това престъпление, граничещо с филм на ужасите!Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
iTechnology (преди 4 години)
Рейтинг: 3603 | Одобрение: 1053
Ужасно се живее тук в България....
46
1
gugutka (преди 4 години)
Рейтинг: 50943 | Одобрение: 22348
За такива доктори само бесило или гилотина. Аз друг вариант не виждам.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама