Неуредиците на градския транспорт на Варна издъниха с 1,5 млн. местния рекорден бюджет-гордост

19.12.2019 / 13:20 4

Редактор: Веселин Златков
e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bg

Община Варна не успя напълно да изпълни своя рекорден бюджет за отминаващата 2019-а от 406 700 000 лева. Затова в края на годината се внася предложение бюджетът да бъде актуализиран „надолу“ с повече от 1,5 млн. лева.

Окончателният размер на бюджет 2019 на община Варна трябва да стане 405 170 000 лева. На този фон разлика от 1 530 000 не изглежда голяма. Как обаче се е стигнало до нея, като се има предвид, че община Варна е получила от държавния бюджет в крайна сметка 12 млн. лева повече от предвиденото? Освен това община е събрала над 4,6 млн. лева повече от данъци. Преизпълнението идва от два основни източника – данъка върху превозните средства ( 2,1 млн. лева преизпълнение) и данъка за придобиване на имущество по дарения или възмезден начин (2,2 млн. лева преизпълнение).

За пореден път община Варна показа, че ако има проблем във финансите си, той идва от управлението на нейната собственост. Голямото разминаване между планирани и реални приходи идва в перото „Приходи и доходи от собственост“. Там е планирано във варненския бюджет за 2019-а два постъпят над 33 млн., а реалният резултат е 12,5 млн.

И тук идва обяснението за всичко. Парите от продажбата на билети за превоз на пътници в града трябваше да постъпват в общинското предприятие ТАСРУД. В средата на август обаче Общинският съвет реши те да остават в затъналото в разнообразни проблеми общинската фира монополист в автобусните превози „Градски транспорт“. Тя е самостоятелно търговско дружество. 

Освен всичко друго, общината за пореден път не успя да спечели от сделките със собствени имоти. При заложени 5,7 млн. лева от подобни сделки, реалните приходи са по-малко от 3,2 млн. лева.

Актуализацията на общинския бюджет на Варна за 2019-а ще се разгледа в последния ден на тази седмица на заседания на финансовата комисия и в последствие ще се гласува на сесия на Общинския съвет.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
3
kris (преди 2 години)
Рейтинг: 227847 | Одобрение: 21537
Портата и жена му посещават строителен обект и тя доста фамилиарно поздравява един от строителите, който се оказва нейно бивше гадже....В къщи Портата и казва : видя ли, ако не бях те взел за жена, сега щеше да си съпруга на строител.....А тя му отвръща : ако аз се бях омъжила за този строител, сега той щеше да е кмет, а ти.....на обекта....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
8
1
бай Иван (преди 2 години)
Рейтинг: 951 | Одобрение: 216
Потник, друсаш ли?
8
1
хехе (преди 2 години)
Рейтинг: 2872 | Одобрение: 1482
аре бе, ГЕРБерчетата, що не коментирате? сега като вдигнат данъка за имотите, да знаете, че пак в скапания "Градски транспорт" ще ви отидат парите. няма спасение от мафията на монопола.
7
0
гарфилд (преди 2 години)
Рейтинг: 42413 | Одобрение: 14763
Дето викат,в Анадола:Ашколсун,Портник,Машаллах.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама