Неверни твърдения изнесе Костадин Костадинов по БТВ

26.09.2022 / 19:41 10

Кадър БТВ

Неверни твърдения в ефира на БТВ съобщи лидерът на ”Възраждане” Костадин Костадинов.

Пред bTV той яростно реши да защити тезите на Русия за войната в Украйна, а освен това изрече неверни данни - че са затворени българските училища в Таврия (Запорожка област, в момента окупирана от Русия), където живее българско малцинство, сочи проверка на Фрог нюз, които се свързаха с директор на българско училище в Украйна, който потвърди, че допреди руската окупация училища са работили и са се развивали.

"В Таврия българските училища са били затворени още 2014 г. България тогава не реагира", посочи Костадинов в ефира на БТВ без да му мигне окото и дори заяви, че видял с очите си "как сънародниците ни са притискани" и затова получил черен печат.

А ето и фактите:

Тук може да видите Списък на българските неделни училища в чужбина за учебната 2022/2023 г., който е напълно достъпен на сайта на Министерството на образованието и науката, показва, че напълно функциониращо е Неделно училище "Васил Левски" в Бердянск, с. Зеленовка.

Тук може да се включите в групата на българите "Родолюбие" в Бердянск и да разбете от лично от тях истинатаhttps://www.facebook.com/groups/426661051049654/

Общо девет български неделни училища функционират на територията на Украйна дори в момента, въпреки нечовешките трудности.

Това е снимка от Таврия (Запорожка област) от 22 февруари тази година - дни преди руското нахлуване в Украйна. Ученици от Българското неделно училище «Васил Левски» поставят цветя на паметника на Васил Левски там и пеят български песни.

Снимка glaspress.rs

Дни преди агресията на Путин Българската общност в Таврия (Запорожка област)  се поклони пред паметта на Васил Левски. Под егидата на Бердянското българско дружество «Родолюбие» с председател Лариса Савченко се проведе митинг-поклонение пред паметника на Васил Левски в гр. Бердянск. Ученици от Българското неделно училище «Васил Левски» разказаха за великото дело на Апостола, рецитира се стихове, посветени на Левски, пяха се патриотически песни.

Бюст-паметникът на Васил Левски е открит в гр. Бердянск през 2007 г. по инициатива на Асоциацията на българите в Украйна и  Бердянското българско дружество «Родолюбие».

Всяка година на това място българската общност в града свежда глави пред святото дело  Апостола на българската свобода.

Тук може да видите весели снимки от навечерието на Коледа и Новата 2022 година в Неделното училище "Васил Левски" в Бердянск - https://www.facebook.com/photo?fbid=2948930545418562&set=pcb.1531819760533772

 

"Училищата работеха и се развиваха допреди окупацията. Хората и сега се опитват да работят онлайн и да преподават на децата български език. Дори вчера говорихме с директорите на училищата как са нещата. Хората много усилия полагат и децата искат да изучават български език. Много работа свършихме", заяви пред ФрогНюз Олга Колот, директор на българското неделно училище в Николаев и преподавател по български език в Черноморския държавен университет.

Тук може да се включите в групата на българите "Родолюбие" в Бердянск и да разбете от лично от тях истинатаhttps://www.facebook.com/groups/426661051049654/

 

В Запорожка област, една от окупираните украински терирории, Русия е забранила да се изучава български език, като неделните училища и центрове са затворени.

Голяма част от българите там са оставени на ръба на глада, след като местната власт е изкупила продукцията им на безценица.

Корави, истински българи - така описва хората в българска кръв в Запорожката област проф. Михаил Станчев, който успя да избяга от ракетите в Украйна. Много негови приятели и колеги обаче още са в Запорожието.

"Основната част са селскостопански работници. Българинът е работен човек. Селата са прибрани, уредени. Абе, наши хора, какво да ви кажа", сподели българският преподвател в университета в Харков - проф. Станчев, пред Bulgaria ON AIR.

Той успява все по-рядко да се свърже с българските си приятели, казва че заглушават комуникациите им. Но е разбрал, че им е поставен ултиматум.

"Имах късмета преди няколко дни да се чуем, тихо спокойно, хората си работят, в училищата са им дали възможност да си завършат, но от 1 септември всичко по руски програми. Който иска работи, който не, го уволняват и им докарват учители от Русия", допълни той.

31 са българските села в тази област, в която се намира Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, която е под контрола на Русия, и станала причина за страхове от ядрената катастрофа. Все пак българските села са пощадени от ударите, тъй като са по на юг. И макар не в обсега на ракетите, 10-те неделни училища там все пак се оказват в обсега на руската пропаганда.

"По информация, която получих, руснаците са казали - понеже това е извън училищната програма, искате или не, ние няма да подкрепяме това. И хората са се принудили да закрият училищата", подчерта проф. Станчев.

А животът за българите в Украйна вече е на ръба на оцеляването. Особено за тези, които се занимават със земеделие. Освен че руските ракети са унищожили земите им, реколтата им се изкупува за копейки.

"Един мой познат фермер каза, че цялата му реколта е взета за без пари. Той идва у дома и казва: "Искам това и това, на ти толкова. И му давам рубла и половина за килограм. А една рубла днес нищо не струва. В магазините, на пазарите, всичко поскъпна двойно, даже тройно", поясни професорът.

На референдума за присъединяване към Русия са задължени и нашенци да гласуват.

Според Костадинов в Украйна се води гражданска война от 2014 г. и Русия била оставена без избор - трябвало да защити своите интереси и народ там. Тезата се припокрива 1:1 с оправданията на Кремъл за началото на инвазията в Украйна. 

Истината обаче е, че в Украйна след 2014 година извършените престъпления в Източната част на страната са и от проруски сепаратисти и от проукраински сили. Цифрата, която се сочи в руската пропаганда за 13 хиляди "избити цивилни граждани с руско самосъзнание" е невярна. Около 13 хиляди са загиналите от двете страни, но от тях цивилните са около 3400. Останалите са военни. Загиналите в огромната си част са от периода около 2014 - 2015 година, след което следва затишие до руското нахлуване от тази година. Това сочат данните на наблюдатели от ООН и много други независими мироопазващи организации.

След началото на войната тази година загиналите цивилни и военни са десетки хиляди и броят им ще бъде изяснен едва след години.

"Руската страна осем години се опитваше да защитава сънародниците си. Минските споразумения не бяха спазени от Украйна. В една война няма прави и криви. Ние трябва да гледаме нашия интерес. Той трябва да се диктува от това какво се случва в българското малцинство в Украйна. Бях там и получих черен печат, защото видях как българските граждани се притискат. В Таврия българските училища са били затворени още 2014 г. България тогава не реагира", посочи Костадинов без да му мигне окото.


От началото на конфликта през 2014 г. на място в региона в Източна Украйна се извършва мониторинг от международни организации като Службата на Върховния комисар на ООН за човешките права и независими правозащитни организации като Амнести Интернешънъл, припомня проверка на Фактчек.бг. Според докладите, които ежегодно отразяват наблюденията им, има доказателства, че в областта се нарушават човешките права и се извършват престъпления – от незаконни арести до тормоз. Мониторингът обаче доказва, че тези престъпления се извършват и от проруски, и от проукраински въоръжени групи. Няма доказателства, че престъпленията дори се приближават до такива, които биха могли да бъдат определени като геноцид по дефиницията на Конвенцията на ООН.  

По данни на Службата на Върховния комисар на ООН за човешките права и Международната кризисна група, от 2014-а насам в Източна Украйна са загинали между 13 000 и 14 000 души. Информацията, която се разпространява от Кремъл, че това е броят на цивилните жертви в Донецк и Луганск не отговаря на истината.

От началото на конфликта през 2014 година броят на цивилните жертви възлиза на 3400 души. 2084 от тях са загинали преди обявяването на примирието, подписано в Минск през февруари 2015 г. Това изчисление включва и 298-те жертви от сваления през юли 2014 г. самолет MH17 на Malaysia Airlines. От данните ясно се вижда, че в периода между 2016 г. и 2021 г. цивилните жертви в региона намаляват драстично.

По данни от доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за периода 2017-2020 г., броят на цивилните жертви е 946 души. Според доклада на ОССЕ, от тях 227 души са били на територията, контролирана от украинското правителство, а много повече – 657, в териториите под контрола на про-руските сепаратисти. От цивилните жертви в района, 625 са били ранени или убити от артилерийски обстрел, а 312 от мини и други експлозиви – тоест по време на активен военен конфликт. От военните жертвите за периода от 2016 г. до 2020 г са около 4100 от украинска страна и около 5650 от въоръжените проруски военни формирования.По данни на International Crisis Group в периода от началото на 2020 г. досега, цивилните жертви в Донбас са основно концентрирани в граничните между двете страни на конфликта райони, където все още понякога се водят открити престрелки. Броят на жертвите, представен от тези данни, включва и цивилните, които са загинали по време на сражения, в следствие на попадане на мини и други военни експлозиви, както и онези, които са починали от естествена смърт, чакайки по гранични пунктове за преминаване от едната към другата страна на отцепените територии.

International Crisis Group отбелязват, че процесът по изчисляването на броя жертви в Донбас е бил много сложен. Основната причина за това е, че информацията, която предоставят сепаратистките власти в Донецк и Луганск за жертвите в контролираните от тях територии е неясна и недостатъчно конкретна. Отчетен е и фактът, че по време на военен конфликт, информацията за броя на жертви много често се политизира от всяка от страните.

Кой извършва престъпления в Донбас?

Оценката на Международния наказателен съд (МНС) за случващото се в Източна Украйна от февруари 2014 г. насам всъщност е, че съществува военен конфликт – едновременно граждански и международен. През 2016 г. интензитетът на военни действия в региона вече поставя сблъсъците под юрисдикцията на закона за въоръжените конфликти. Според МНС въоръжените сепаратисти са достатъчно организирана група и използват тежко военно въоръжение, за да бъдат класифицирани като страни в гражданска война. Паралелно с това, на територията на Донбас действат и въоръжените сили на Украйна, както и тези на Русия, което превръща конфликта и в международен. 

Според същия доклад наличната информация за събитията в Източна Украйна показва, че членовете на въоръжените антиправителствени групи са извършили повече и по-сериозни престъпления от украинската армия на територията. 

В доклада на Амнести Интернешънъл от 2020 г. за ситуацията в Източна Украйна се отбелязва, че достъпът на правозащитните организации до териториите, контролирани от проруските сепаратисти е изключително ограничен. Оскъдната информация, която достига до наблюдателите доказва, че преминаването на границата между контролирания от сепаратистите район и териториите във властта на украинското правителство е било почти невъзможно. Ограничения са били налагани на пенсионери, които е трябвало да получат пенсията си от украинските власти, както и на хора, които се нуждаят от лекарства, които държавата им осигурява, заради забрана да преминават на украинска територия. 

Руският посланик в САЩ Анатоли Антонов подкрепя твърдението на Кремъл за извършен геноцид в Донбас с доказателства за “масов гроб, в който са погребани почти 300 души в Луганск, убити само защото руският е майчиният им език”. Това твърдение на Антонов е подвеждащо. Луганск е един от градовете, който е център на военните действия през 2014 г., първата година на войната – преди уговарянето на примирие с Минското споразумение. Тогава загиват и рускоговорящи, и украиноговорящи цивилни. По това време жертвите са толкова много, че ковчезите им се поставят в масов гроб. Тези убийства са извършени по време на открития военен конфликт в Донбас, когато няма никакви доказателства коя от двете страни е извършила престъплението. 

Вярно ли е, че никой не обръща внимание на Донбас?

Не. Службата на върховния комисар по правата на човека към ООН има мисия в Източна Украйна и публикува доклади за ситуацията в Донбас всяка година. Отправени са обвинения в престъпления, извършени срещу цивилното население и срещу Украйна, и срещу Русия.

В докладa, който прави оценка на периода от 2014 до 2021 г. е отбелязано, че от украинска страна е проявено желание за преследване на извършителите на престъпления в района на Донбас. Според Върховния комисариат украинската прокуратура е разследвала десетки случаи на убийства, мъчения и други посегателства върху цивилното население в сепаратистките райони. Поради затруднения достъп до тези територии обаче тези разследвания рядко са водили до съдебни дела. От друга страна, “съдебните институции”, установени в самопровъзгласилите се автономни републики на Донецк и Луганск са разследвали някои престъпления, но по информация на представителите на ООН на място, тези разследвания са били избирателни и са липсвали каквито и да било резултати от тях.

Обвиненията на Кремъл, че украинските власти извършват геноцид в Донбас можеха да бъдат направени от самата руска страна много отдавна и по дипломатическата процедура. Русия можеше да предаде на ООН доказателствата, с които разполага и да поиска да бъде започнато разследване. Москва не предприема никакви подобни стъпки за осемте години, в които твърди, че престъпленията на украинците в Донбас се неглижират от международната общност. 

Обвиненията на Москва в “геноцид” не са нещо ново

Путин е правил подобно обвинение в геноцид и преди – през 2008 г., преди да започне войната в Грузия. Тогава твърденията, които в момента са отправени към украинските власти – за умишлено изтребление на руското население в Донбас, са насочени към грузинските власти за живеещите на територията на Южна Осетия етнически руснаци. 

Престъпления, които да отговарят на дефиницията на геноцид в Южна Осетия, не са установени. 

На територията на Източна Украйна, се извършват престъпления и от руските сили, и от украинските. Твърдението, че властите в Киев извършват геноцид срещу руското малцинство обаче е подвеждащо и неподкрепено от доказателствата, които предоставят международните правозащитни организации, които работят на територията на Донбас.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
9
2
makeo (преди 1 годинa)
Рейтинг: 33652 | Одобрение: 12922
Е, ние тъпанарите вярваме на очите си. Не сме като вас умните, които вярвате на честните и почтени Бойко, Корнела, Ристьо и Киро. 🙂
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗
2
10
kaka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 71214 | Одобрение: 9099
Чудя се как има хора да вярват на този лъжлив мангал -копейката.Жалък и злобен,дори Волен-Болен не е толкова зле,но явно путлерските мръсни пари работят активно в страната ни.
0
1
Радостин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 122781 | Одобрение: 3976
Всяка война си е престъпление срещу човечеството. Политиците за да си начешат егото, вместо да си говорат, да постъпвт разумно,  пращат народа си на фронта. Това си е натурално убийство.
Всеки да си получи заслуженото !
5
5
12321 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 28047 | Одобрение: 6777
Обърнете внимание на термина "неделно училище" в статиятя. Това няма нищо общо с нормално българско училище...
8
3
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 328084 | Одобрение: 51159
И дори гадините успяха да обвинят Русия, че е свалила малайзийския Боинг с 300 пътници, полет МН 17 .....Ето ви факти : Ракетата Бук е произведена в Русия и поразява обекта до 10 километра, но е продадена на Украйна, има документи.....Самолетът е летял на 11.5 километра височина по определен курс избягващ зоната на бойни действия..... От кулата в Киев променят курса и разпореждат снижение до 10 километра.....По новозададения курс вече е била разположена украинската ракетна установка с три ракети готови за залп.....В поделението се връща установката с 2 ракети, а на неудобните е запушена устата, единият от които се „самоубил”.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
5
4
Off Road (преди 1 годинa)
Рейтинг: 20882 | Одобрение: 5427
Не видях автора на статията, извинявам се - ако можете да ми дадете източник.
11
5
makeo (преди 1 годинa)
Рейтинг: 33652 | Одобрение: 12922
Нямат срам, нямат! 30 сребърника са си 30 сребърника. Ако накараш да ти кажат за 8 г. колко статии са пуснали за убийствата на деца в Донбас и терора над населението там - ще гледат като посрани. Едва ли са на пръстите на едната ми ръка. 
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗
5
3
BoboX (преди 1 годинa)
Рейтинг: 2847 | Одобрение: 767
Как имате дори смелостта да пишете подобни глупости. Нямате ли капка срам? Към всичките умрели деца през тези 8 години. Ок, не сте проруски или проПутин - това е ок. Няма нужда да точите уникални отвратителни лъжи. В кой свят живеете?
12
5
makeo (преди 1 годинa)
Рейтинг: 33652 | Одобрение: 12922
Истината обаче е, че в Украйна след 2014 година извършените престъпления в Източната част на страната са и от проруски сепаратисти и от проукраински сили. 🙂 Ама верно ли такава е истината, каквато ни я поднасяте вие американозадниколизачите? Я посочете едно населено място с цивилни граждани на територията на Украйна, което проруските сили от Донецк и Луганск са бомбардирали?! Само едно, не повече! Ама верно ли Костадинов е излъгал за училищата и за терора над сънародниците ни там? А вие БеСеПарските мекерета и американозадниколизачи забравихте ли, че дори Българският Парламент, чрез деклария осъдиха това мракобесие? Вашите от БеСПето също гласуваха. 🙂 Ама не се напъвайте, петленца, че ще се накендзате от напъни. И оня измекяр ДС доносник от Фрогнюз - също. Аре у лево, паляци. На лъжите и дезинформацията ви само завършен идиот ще клъвне. Радвам се, че Костадинов ви е бръкнал с боксова ръкавица в задницате. След седмица потъвате във фекалната шахта където ви е мястото. 
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама