Невероятна находка! Златно съкровище в гърне излезе от корените на дърво!

05.09.2016 / 21:34 3

Снимка: Катя Чорова, БНР

Общината в Свищов финансира изработването на реплики на 13 златни накита, датирани от времето между 21  и 16 век преди Христа.

Това, наречено от специалистите "Свищовско съкровище", беше предадено преди пет години на Градския исторически музей от неговия откривател Росен Тодоров,който обикалял с металотърсач крайградските местности. В корените на дърво мъжът попаднал  на глинено гърне, в което имало 13 златни и 6 бронзови предмета, останали заровени почти 4 хиляди години, пише Блиц. 

Златните накити са една спираловидна гривна, шест гривни за врат, от които три с усукана украса и три с гладка повърхност, както и шест украшения за облекло или коса.

Тяхното тегло е над 266  грама и са изработени от злато, което е  между 18 и 21 карата.  Бронзовите предмети са брадви и оръдия на труда. Според експертна оценка находката е от Бронзовата епоха и има висока историческа, научна и художествена стойност, защото подобни съкровища се откриват много рядко.

Оригиналните златни накити  се пазят в трезор, а техните реплики ще бъдат показани по време на есенните празници "Свищовски лозници". След това ще влязат в постоянната експозиция на Градския исторически музей.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Scarecrow (преди 6 години)
Рейтинг: 10 | Одобрение: 0
По-добре да бяхте написали, за съдбата на човека, който е намерил находката! Или как, според властимащите, едни дрънкулки, са по-важни от човешкия живот!
6
1
batkojoro (преди 6 години)
Рейтинг: 5726 | Одобрение: 2391
Преди 5 години? Ами да ни информирате за нещо от преди 10 години,ще можете ли?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама