New York Times: ФБР е разследвало дали Тръмп не работи тайно за Русия

12.01.2019 / 14:55 2

В дните, след като американският президент Доналд Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Коуми, представители на властите са били толкова притеснени от поведението на държавния глава, че са започнали разследване дали той не работи за Русия срещу американските интереси. Това твърдят източници на The New York Times от администрацията на САЩ, както и други, запознати с изследването, пише  investor.bg.Следователи от контраразузнаването е трябвало да проверят дали действията на президента не представляват потенциална заплаха за националната сигурност. Освен това агентите са се опитали да установят дали Тръмп съзнателно работи за Русия, или несъзнателно е попаднал под влиянието на Москва, допълва изданието.

Разследването на ФБР е имало и криминален аспект, който отдавна е обществено известен: дали уволнението на Коуми не нарушава законите.

Агенти и старши представители на ФБР са станали по-подозрителни към връзките на Тръмп с Русия по време на кампанията за избор на президент през 2016 г., но са се отказали от старта на разследване срещу него, твърдят източниците. По думите им това отчасти се дължи на факта, че не са знаели как да процедират с въпрос, който е толкова чувствителен и засяга подобни лица.

Но действията на държавния глава преди и след уволнението на Коуми през 2017 г., особено в два случая, в които Тръмп свърза уволнението с разследването с Русия, са помогнали да се задейства разследването на контраразузнаването, посочват още източниците.

Специалният прокурор Робърт Мълър е поел разследването на Тръмп, когато е бил назначен, дни след като ФБР са отворили случая. Именно това разследване е част от по-голямото такова на Мълър относно руската намеса в изборите в САЩ през 2016 г. и дали свързани с Тръмп лица не са действали заедно с тях. Не е ясно дали Мълър все още действа по контраразузнавателните въпроси, а някои бивши представители на властите, които са извън разследването, са поставили въпроса дали агентите не са пристъпили правомощияти си при отварянето на случая.

Ако президентът е уволнил Коуми, за да спре разследването за Русия, действията му може би са въпрос, засягащ националната сигурност, защото биха повлияли на усилията на ФБР да научи как Москва се е намесила в изборите през 2016 г. и дали в това са замесени и американци, твърди Джеймс Бейкър, който е служил като главен съветник на ФБР до края на 2017 г. Той е дал показания в края на октомври.

Белият дом заяви, че твърденията на The New York Times са “абсурдни”.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама