Nexo се споразумя със САЩ да плати $45 млн.

20.01.2023 / 07:56 2

Снимка Булфото

Казусът с Нексо вече е разрешен.

Компанията Nexo се е съгласила да плати 45 млн.долара на американските регулаторни органи и ще прекрати нерегистрираното предлагане на крипто продукти. Това съобщи Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, която обвини Nexo, че е нарушила правилата, предлагайки продукт за крипто кредитиране, цитирана от БНТ. (link is external)

За да избегне разследване на властите, основаната от българи компания ще плати 22,5 милиона долара неустойка и още толкова глоби, пише segabg.com.

В извънсъдебното споразумение Nexo не признава или отрича констатациите на агенцията. Компанията трябва да плати паричната санкция в рамките на 12 месеца.

Мащабна престъпна схема на територията на 4 държави, през която са преминали почти 95 млрд. долара през последните 5 г. По този начин прокуратурата описа дейността на българската компания в сферата на дигиталните финанси Nеxo, след като заедно с ДАНС и МВР влязоха в офисите на фирмата и повдигнаха обвинения.

С това се слага край на проверките на американските регулатори на дейността на Nexo, касаещи бизнеса на компанията, твърди в писмо и самата компания.(link is external) В него се уточнява, че Nexo е постигнала окончателно споразумение с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), Асоциацията на администраторите на ценни книжа в Северна Америка (NASAA), състояща се от всички 50 американски щата и три територии, главния прокурор на Ню Йорк (NYAG), Департамента по банково дело на Тексас, Отдела по банково дело и ценни книжа в Аляска, както и Отдела за надзор на потребителски услуги във Вашингтон.

94 млрд. долара оборотни средства са минали за последните 5 години през "Нексо", фирма за криптовалута, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя даде брифинг пред журналисти, след като следователи, ГДБОП, ДАНС започнаха международна операция срещу мащабна схема за финансови престъпления.

Компанията изрично уточнява, че няма каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти й  са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията.  Единствената констатация на щатските регулатори относно несъответствия със законови изисквания от страна на компанията е по отношение на липса на необходимата регистрация за предлагане в САЩ на лихвоносещия продукт на Nexo, приет за ценни книжа. С това американските регулатори приключват своите всеобхватни проверки на дейността на Nexo, касаещи бизнеса на компанията.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
ас (преди 1 годинa)
Рейтинг: 145419 | Одобрение: 22974
само не мога да разбера защо се говори за всичко друго само не и за връската с дб?
1
1
... (преди 1 годинa)
Рейтинг: 26706 | Одобрение: 7541
Мащабна престъпна схема ама като платят едни милиони вече са чисти. По-скоро си е чисто изнудване. Нищо по-различно не правят от всяка една борса, примерно за акции. За протокола не ми харесва тази дейност но така е остроен капитализма. Явно и рекета е в реда на нещата.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама