Незаконната сеч във Варненско продължава, горските конфискуваха четири каруци

05.12.2018 / 11:14 3

Четири каруци и 7,2 куб. м незаконно добита дървесина са задържани при проверки на горските стражари във Варненско. Това съобщиха от Североизточното държавно предприятие. 

За незаконната сеч на 5,5 куб. м дърва за огрев служителите на ДГС „Варна” са съставили четири акта и един констативен протокол. Конфискувана е каруца, с която нарушителите опитали да пренесат нерегламентирано добитата дървесина.

Други две каруци и два инструмента за дърводобив са задържани при обход на територията на ДЛС „Шерба”. В каруците били натоварени общо 1,2 куб. м дърва за огрев, които също са конфискувани. На нарушителите са съставени четири акта по Закона за горите.

Два акта и един констативен протокол са съставени при проверките в обхвата на ДГС „Суворово”. Служителите на стопанството са разкрили незаконната сеч на 0,5 куб. м дърва за огрев. Дървесината и каруцата, с която тя била транспортирана, са задържани.

Общо 673 проверки са извършени през изминалата седмица на територията на всички 13 горски и 5 ловни стопанства към Североизточно държавно предприятие. 136 от проверките са на обекти за добив на дървесина, 174 – на превозни средства, 363 – на физически лица, от които 320 – ловци, а трима – любители на риболова.

От СИДП напомнят, че извършването на сеч, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на дървесина без разрешение се наказват от закона с глоба от 50 до 3000 лв. Ако незаконните действия се извършват организирано с търговска цел от юридическо лице или едноличен търговец административното наказание е имуществена санкция в размер от 100 до 5000 лв. При повторно нарушение в срок от една година от влизането в сила на наказателно постановление се налага глоба или имуществена санкция в троен размер. В случай, че нарушителите бъдат подведени под наказателна отговорност, ги грозят до шест години затвор и глоба от 1000 до 20 000 лв.

Законът за горите предвижда и глоба за изхвърляне на отпадъци и строителни материали, замърсяващи горските територии. Санкцията е в размер от 200 до 2000 лв., посочват още от СИДП и апелират гражданите да бъдат съпричастни към опазването на горите, а при съмнения за нарушения да подават сигнали на телефон 112.

 

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Всяка вечер мирише на печки на дърва. Цяла зима не се диша.
6
0
Герака (преди 4 дни)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Продължавайте в същия дух, докато мангалите останат без каруци . . . . . .
7
0
...... (преди 4 дни)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Вижте горичката, т.е. това, което са оставили мърлявите орки от горичката на отбивката за с. Каменар. Тъмнозелените са отсекли 3/4 от дърветата на по 1 м от земята, а останалите дървета са залели с някакъв боклук за да изсъхнат. Като унищожат всичко около себе си, ще плеснат с ръце и ще се прегърнат. 
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама