Никола Минчев: С отстраняването на Иван Гешев категорично всичко започва

16.06.2023 / 22:10 4

Снимка7 булфото

"С отстраняването на Иван Гешев категорично всичко започва, защото това е едно необходимо отстраняване и това може да е само началото. От тук нататък, за да даде съдебната реформа дълготрайни резултати така че да не ни се налага с всеки избор на главен прокурор ние да търсим този човек, който на тази безконтролна позиция през следващите 7 години ще бъде един ангел - това не трябва да се случва и трябва да минем през много тежки реформи, които включват и Конституцията и законовата рамка".

ова коментира в студиото на "Панорама" заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев и депутат от ПП-ДБ.

Според него, самото премахване на фигурата главен прокурор от Конституцията е по-скоро в компетентността на Велико народно събрание.

"Ако подходим към премахване на фигурата, рискуваме тази промяна да падне в Конституционния съд, тъй като това е в компетентността на Велико народно събрание. Основното е така да орежем правомощията на главния прокурор, че тази фигура да няма нищо общо с това, което виждаме от самото ѝ създаване преди повече от 30 години. Наистина една безконтролна фигура с много правомощия и с малко отчетност - това трябва да бъде прекратено", подчерта Минчев.

По отношение на следствието, той посочи, че от една страна има възможност то да бъде отделено като самостоятелно от прокуратурата. От друга страна обаче, го има аргумента, че прокуратурата осъществява разследване, което обаче не е основната ѝ функция, защото тя е да повдига и поддържа обвинение, а при разследването е редно тя да бъде подпомагана от следствието, поясни Никола Минчев.

Той допълни, че ще положат всички усилия, за да доведат реформите докрай. А това изисква достатъчно подкрепа в пленарната зала.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
kjk (преди 10 месеца)
Рейтинг: 36321 | Одобрение: 4106
Мравояда пак трябва да потегля с лодката явно!!!:woot:
2
1
ас (преди 10 месеца)
Рейтинг: 148695 | Одобрение: 23395
интересно какво ново започва??? ас виждам същите номера от нови хора или понякога от същите хора в нови пяртии.
3
1
Марио (преди 10 месеца)
Рейтинг: 18668 | Одобрение: 3588
Етого и полуидиота!Ангелче
2
0
MrBean (преди 10 месеца)
Рейтинг: 134318 | Одобрение: -1892
С цялото ми уважение,но Геше беше кукла на конци.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама