Нивото на марсианския кислород периодично нараства, а учените не знаят защо

14.11.2019 / 06:00 0

kaldata.com

Специалистите на НАСА направиха подробен анализ на сезонните промени на газовете в атмосферата на Марс по данните, изпратени от апарата Curiosity. Оказа се, че концентрацията на кислород в атмосферата на Червената планета всяка пролет осезателно нараства, а учените не знаят защо.

В продължение на шест години марсианският роувър изпращаше данни за атмосферата на планетата. От получената информация е известно, че атмосферата на Марс се състои от 95% въглероден диоксид, 2,6% азот, 1,9% аргон, 0,16% кислород и 0,06% въглероден монооксид.

На повърхността на Марс съществува известна циркулация на молекулите, което е свързано със сезонните промени при настъпването на зимата и пролетта. Поведението на азота, прогнозирано от учените, напълно съвпада с направените прогнози.

Но с кислорода ситуацията е другаВсяка пролет, неговото количество нараства с 30% (от наличните 0,16%), а есента пада до нивата, прогнозирани чрез анализа на протичащите химични процеси. Любопитно е, че през всяка година количеството кислород е различно. Като че ли всяка пролет нещо произвежда кислород, а през есента го премахва.

Засега учените не могат да кажат какво би могло да е това. Забелязва се корелация в промените на пропорциите на метана и на кислород в атмосферата на Марс и може би тези два процеса някак са свързани. Но поведението на кислорода на Червената планета не може да бъде обяснено с нито един от известните химически процеси."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама