Нивото на образованост в България е сред най-ниските, посочи бившият просветен министър Сергей Игнатов

03.06.2022 / 15:43 2

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

Кадри "Петел"

Според бившия образователен министър нивото на образованост в нашето общество е сред най-ниските в Европа.

"Въпреки, че се смята, че всеки втори у нас е професор, ако се обърнете в автобуса към някого с "г-н професор" и той ви попита "защо ме наричате професор", вие не може да му отговорите, "защото аз не съм професор, явно вие сте". Иначе България е най-хубавото място за живеене, мога да кажа, след като имам доста работа в чужбина."

Това каза на посещение в морската столица бившият образователен министър Сергей Игнатов. Той присъства на откриването на изложба, представяща египетските култове по Черноморието в Регионалния исторически музей - Варна. 

Темата продължава да се разисква днес и през уикенда с конференция.

Организатор на събитията е Институтът за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол“ към БАН, със съдействието на Нов български университет и посолството на Арабска Република Египет у нас. Гост на откриването бе посланикът на Египет в България Халед Емара.

Експозицията представя паметници, които не са донесени от Египет, а носят местната визия за египетските култове, които стават изключително популярни в епохата на елинизма, обясни египтологът Сергей Игнатов. По думите му по времето на Александър Македонски и неговите наследници светът за пръв път се глобализира и започва смесване на източните и западните култури. Влиянието е двупосочно, допълни Игнатов.

Той разказа, че по нашите земи, както и в Западна Европа стават популярни египетските богове Изида и Озирис и всъщност се проправя пътят към новия свят. Изложбата е опит да разберем в какъв свят живеем и какви сме ние, каза още Игнатов. Той посочи, че може Египет да е родител на европейската цивилизация, но те са съвсем различни. „Египет е застинала вечност, извън пространството и времето, той поражда европейската цивилизация, но Европа е динамична, тя постоянно се променя и всъщност това е нашият шанс и нашето бъдеще“, посочи Игнатов. Той коментира още, че макар по българските земи да са живели предшествениците на египетската и месопотамската цивилизации и тук да е намерено най-старото обработено злато в света, е въпрос на държавна политика да се превърне този факт във феномена Тутанкамон. 

Изложбата е резултат от научното изследване за египетските култове в Древна Тракия, част от проект на Института за балканистика, ръководен от гл. ас. д-р Весела Атанасова.

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
ССС (преди 2 месеца)
Рейтинг: 1579 | Одобрение: 104
След толкова години слугинаж на краварите и шибаата Европа, резултатите са налице. Всички правителства след 1989 г. работиха активно българите да затъпеят и образованието да се сведе до купуване на дипломи. Нароиха се Университети, Колежи, да прибират парите на "желаещите да станат вишисти". Не е тайна, че като си плащаш семестрите  получаваш диплома. Нишо, че след това ставаш продавачка в магазин или работник в строителството. Лошото е, че ще продължаваме надолу по спиралата.Жална и майка на България!
Който лъже, на въже.
1
0
Ман40 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 9018 | Одобрение: 1618
При толкова професори, академици, инженери, адвокати, лекари, студенти и др., как ще сме най-ниско образовани? Всеки втори е с висше, даже по сергиите на пазара... Има някаква грешка! Усмивка
RB

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама