Норвегия задължи жените да служат в армията

14.10.2014 / 20:09 6

"Това е историческо решение. Норвегия се явява сред пионерите в тази област и за нас това е причина за гордост". Това заяви министърката на отбраната Ине Марие Ериксен Сьорайде по повод приемането от парламента на Закон за въвеждането на задължителна военна повинност за жените, пише Блиц.

В комюнике, разпространено от министерството на отбраната на кралството се посочва, че законът влиза в действие от 1 януари 2015 г., а първите наборнички ще попълнят редиците на норвежката армия през лятото на 2016 година, информира ТАСС.

Норвегия стана първата европейска държава и първата страна членка на НАТО, решила се на такава стъпка.

Норвегия извежда борбата за равенство между половете до ново историческо ниво, след като парламентът прие закон, който въвежда военна повинност и за жените.Основна ценност в норвежкото общество е, че правата и задълженията не зависят от пола, пише в мотивите към закона.

Според новия нормативен акт жените и мъжете на възраст между 19 и 44 г. подлежат на наборна военна служба. 

Срокът за служба в редиците на въоръжените сили на Норвегия по закон за наборниците е 19 месеца, въпреки че де факто рядко продължава повече от 12 месеца. Освен това почти половината наборници се зачисляват в състава на Националната гвардия. За тях службата е 7 месеца и при това този срок е разбит на няколко относително кратки периода.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
sv (преди 5 години)
Рейтинг: 836 | Одобрение: -4
Не ми се вижда нормално
0
1
teodor999 (преди 5 години)
Рейтинг: 7651 | Одобрение: -549
Абсолютна глупост!Защо пък задължително?
1
0
krasko (преди 5 години)
Рейтинг: 7724 | Одобрение: 2719
доказано е ,че мъжете не могат да раждат ,но опитите в турция продължават........а опита в сащ със жените в армията е трагичен......не успяват да покрият физическите нормативи .........а при реална бойна обстановка какво правим ?
1
3
qnnik (преди 5 години)
Рейтинг: 202 | Одобрение: 22
Е това вече е в повече! По тази логика и мъжете да започнат да раждат, за да сме равни!
2
3
teodor999 (преди 5 години)
Рейтинг: 7651 | Одобрение: -549
Това ми звучи прекалено. Май не са го дообмислили.
3
3
Cigarata (преди 5 години)
Рейтинг: 2505 | Одобрение: -155
Равенството между половете, няма нищо общо с израждането на половете. Аз съм за това, жените да имат избор, ако искат да влязат в армията. Но задължителна военна служба за жени? Това поне е отвъд моите, собствени представи за равенство. Точно обратното. Пак налагат на жените нещо. И пак мъжете.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама