Нов чадър създава номенклатура като в комунизма в България! Общинарите няма да обявяват имотите си, а чистачките да

19.12.2018 / 14:24 12

Снимка: архив, Булфото
Заради местните избори догодина управляващите разпъват чадър над общинските съветници, като ги вадят от списъка на публичните личности. Така те няма да декларират имущество и интереси - свои, на съпрузите си и на хората, с които живеят без брак, пише "Сега".

В същото време дори най-дребните държавни служители ще останат задължени всяка година да се отчитат имат ли яхти и самолети.

Само общинарите, при които корупционният риск е сериозен, а често партийните черни каси се пълнят през тях, няма да подават декларации. Те и в момента са освободени - веднага след като в началото на годината влезе в сила антикорупционният закон, той беше променен и действието му спрямо общинарите беше отложено за следващия мандат.

Под законовите поправки, предложени от ГЕРБ и ДПС, са се подписали юридическото острие на ГЕРБ и шеф на правната комисия Данаил Кирилов и колегата му от ДПС Хамид Хамид. Това е втори законопроект за КПКОНПИ, който Кирилов успява да произведе в рамките на седмица. С първите се заобикаля Тълкувателното решение на Върховния касационен съд, което обвързва гражданската конфискация по стария закон с изхода от наказателните дела. Тези поправки вече спешно минаха на първо четене. И вече има нови предложения.

Привилегията на общинските съветници се прокарва с абсурдния мотив, че комисията няма капацитет да ги проверява.

"С добавянето на тази категория лица ще се блокира системата за деклариране на лицата, заемащи висши публични длъжности, без да са преценени разходите за реализацията на този вид дейност, като използваните средства ще надвишат значително ползите. Ще са необхoдими много повече човешки и материални ресурси, които ще са значителни, в сравнение с постигане на някакъв конкретен положителен резултат", пише в мотивите на двамата законотворци.


 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
11
2
клюкар (преди 8 месеца)
Рейтинг: 4088 | Одобрение: 1828
Нищо не се е променило Сега всички си крият доходите Горят дребни риби
аз
5
3
Варна (преди 8 месеца)
Рейтинг: 62166 | Одобрение: 32731
отвън идва, ама не от Запад ами от Южната ни съседка Турция, където успешно бе въведана диктатура и хората са щастливи, въпреки че обедняха 5 пъти за 2 години и продължават надолу. 
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама