Нов данък удря по джоба на собствениците на жилища! Конфискуват имота, ако...

20.03.2019 / 17:05 2

Снимка: Булфото

Да бъде въведен нов общински данък, с който да се събират средства за ремонт на външните фасади на блоковете. Това е едно от десетките предложения на граждани, компании за управление на етажна собственост, домоуправители и архитекти, внесени в строителното министерство във връзка с подготвяните промени в Закона за етажната собственост.

Според едно от предложенията общините трябва да разработят общи изисквания за фасадите и на всеки три години да правят оглед на сградите, пише "Труд".

Проверката да завършва със задължителни предписания за мерки, които трябва да бъдат взети от собствениците на жилища, за да подобрят външния им вид.

Ако те не се изпълнят, общината да има право да налага глоби, предлага гражданин. Ако ремонтите не бъдат извършени и след наложената санкция, общината да ремонтира блока, но собствениците да бъдат задължени да платят направените разходи. Подобна практика работи успешно в Холандия.

Според друг от вносителите на поправки са нужни мерки и срещу безотговорните стопани, които купуват жилище, оставят го необитаемо и то се руши, като застрашава безопасността на останалите обитатели на етажната собственост. Предложението е в тези случаи да се предвиди законов срок за ремонт на дома, и ако той не бъде спазен общината да конфискува имота, за да може да го поддържа качествено.

Предлага се още домоуправителите да имат правомощия да следят за кражби на ток и вода във входа. Съседи искат още глоби за хвърляне на боклук през балкона и правила за видео наблюдение в общите части на етажната собственост.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
9
0
ас (преди 7 месеца)
Рейтинг: 25156 | Одобрение: 9616
предполагам този данак е само за обиновените хора. а собствениците на онези паметници на колтурата дето се разпадат по центара дето собстениците им чакат да се разпаднат за тях дали ще има подобен данък?
48
0
MrBean (преди 7 месеца)
Рейтинг: 11162 | Одобрение: 2687
Ха ха,"частната собственост е неприкосновена" -конституция на РБ. Но тъй като е РБ това не е особено вЕрно. Тежко на всички които имат стари красиви имоти,това е новия начин да им бъдат откраднати.... тоест 'съвестните граждани' май са имотната мафия

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама