Нов формат на изпитите по литература и история в СУ

11.01.2017 / 17:47 0

Снимка: Булфото, архив

Изпитите по Български език и литература и История на България в Софийския университет „Св. Климент Охридски" ще бъдат променени през тази година - освен тема, по която кандидатите трябва да разсъждават, ще има и тестове, които ще регулират оценката, съобщава "Дарик".

"Новият формат на изпитите целят не да затруднят зрелостниците, а да намерят най-подходящите студенти за висшето училище", каза деканът на Историческия факултет доц. Тодор Попнеделев.

Ако кандидат-студентите решат само тестовите въпроси, но не пишат есе или тема, то те няма да могат да участват в класирането и ще имат слаби оценки, категорични са още от Софийския университет.

Доц. Тодор Попнеделев обясни, че теста по история ще включва не повече от 20 въпроса, като 80% от оценката ще се определя от интерпретативната тема, а 20 - от отговорите на тестовите въпроси.

Тестът ще е относително кратък - с не повече от 20 въпроса, и ще е въз основа на досегашната програма по история на България, като няма да има нови исторически периоди или отпадане на други. В теста по история по-голямата част от въпросите ще са от затворен тип, но ще има и отворени въпроси. Въпросите от теста ще са свързани с отделни личности, със събития, битки, процеси и с явления от културната, политическата и църковната история на България. Това ще са въпроси, чийто отговори са абсолютно сигурни и няма да са свързани с теми, по които спорят историци, увериха от СУ.

За втората част от изпита - за написването на текст, така ще бъдат формулирани темите, за да може кандидат-студентите да имат време да осмислят, изложат текста и да го проверят, каза деканът на Историческия факултет на СУ.

"Интересува ни не само историческата логика, верността на факта, но и стилистиката", коментира доц. Попнеделев. Той обяви, че на изпита по история на България "основната тежест ще е върху текста на кандидат-студентите, като съотношението между текста (темата) и теста ще е 80 към 20", посочи Попнеделев.

На изпита по Български език и литература по-голяма тежест ще има теста - той ще определя 70% от оценката, а есето - едва 30%. Това обясни декана на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев.Отвориха къщата, където никой не е живял 30 години: Това, което откриха в нея, наистина ги остави без думи! 

ВЛЕЗ И ВИЖ!

Влез сега в най-бързорастящата група в България. Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук" -

ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко свободно!

 https://www.facebook.com/groups/157731821468957/

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама  http://petel.bg/advertising-rates.html

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2017 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама