Нов невиждан срив на цените на петрола след доклад на ОПЕК

10.12.2014 / 19:05 4

В декемврийския доклад Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), разпространен днес, се прогнозира, че търсенето на петрол на картела през 2015 г. ще падне до 28,92 милиона барела на ден през следващата година. Това е понижение с 280 хиляди барела спрямо предишните прогнози и с над 1 млн. барела на ден по-малко от текущия добив, предават световните агенции, цитирани от "Блиц". 

Докладът идва след решението на ОПЕК в края на ноември да не намали текущите квоти в опит да ограничи спада на цените на международните петролни пазари, тъй като водещият износител на "черно злато" - Саудитска Арабия призова своите колеги за борба с нарастването на добив на шистов петрол в САЩ, който добив се нуждае от сравнително високи цени, за да бъде икономически изгоден и има опасност да подкопае пазарния дял на ОПЕК.

На 27-и ноември Организацията на страните износителки на петрол запази без промяна тавана на производство от 30 млн. барела на ден и това причини задълбочаване на низходящото движение на петролните цени от юни насам с над 40% до петгодишни дъна.

Намалените прогнози за световното търсене на ценното гориво през 2015-а година се дължат на по-слабите икономически перспективи за Европа и Азия, както и прогнозирания по-висок ръст на добива на шистов петрол и на петрола от страните, извън ОПЕК.

Понижените прогнози на ОПЕК задълбочиха днешния спад на петролните цени до нови петгодишни дъна. Януарските фючърси на петрола тип Брент вече падат с 2,12% към 65,24 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 2,54% към 62,09 долара за барел. 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
iTechnology (преди 6 години)
Рейтинг: 3603 | Одобрение: 1053
1
1
Kr1s0 (преди 6 години)
Рейтинг: 789 | Одобрение: 349
Ние ще усетим ли спада на цената или ?
Преинсталиране на Windows. Компютърни услуги.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама