Нов срив на турската лира заради лоши прогнози

08.11.2018 / 16:44 3

Турция и Аржентина ще преминат през големи турбуленции през идните тримесечия. Причината е, че икономическият ръст се забавя както в напредналите, така и в развиващите се, пазарни икономики. Това гласи доклад на Moody’s, адресиран към международните инвеститори, пише economic.bg.


Според рейтинговата агенция затягането на валутната политика на големите икономики и продължаващите геополитически търговски спорове продължават да подкопават доверието на инвеститорите в световен мащаб. Все по-мрачни са перспективите на Moody’s за ръст на развиващите се пазари като Турция и Аржентина. Според агенцията въпросните пазари са силно зависими от чуждестранните капитали и затова са най-уязвими на бъдещи сътресения.

Очакванията на експертите са турската икономика да премине през трудни моменти през първата половина на 2019 г. заради пропадането на турската лира и повишаващите се разходи по заемите, които оказват негативно влияние върху икономиката. 

„Двуцифрената инфлация, резкият ръст в разходите по заемите и ограничените банкови кредити вероятно ще окажат негативно влияние върху покупателната способност на домакинствата и ще доведат до спад във вътрешното потребление и инвестиции”, обясняват от Moody’s.

За икономиката на Аржентина очакванията пък са, че до 2020г. тя няма да се върне към позитивен ръст заради строгата парична и фискална консолидация, договорена с Международния валутен фонд (МВФ).

Докладът на Moody’s оказа силно негативно влияние върху курса на турската лира, който се срина с 1.26% спрямо този на долара и с 1.10% спрямо еврото.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
якошиба (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ЕРДОГАН ЩЕ ДУХА СУПАТА
3
0
кикото (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
чок кавали
1
1
чейндж бюро Узунджи (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Юруш, балами !
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама