Нов закон вдига шоково цените в магазините! Защо нашите депутати не са като румънските?!

10.06.2015 / 11:51 9

Докато в Румъния депутатите намалиха ДДС-то и с това цените паднаха шоково, то в България се готви точно обратното.

Ако бъдат приети законовите промени, касаещи отношенията между търговските вериги и производителите, това със сигурност ще доведе до повишаване на цените на стоките и ще се отрази на най-уязвимите групи потребители, пише Форумнюз .

Това заяви Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, в което членуват 11 търговски вериги у нас.

От организацията се обявиха против промените в Закона за защита на конкуренцията, които въвеждат конрол върху типовите договри на веригите и забраняват предоставянето на различни услуги от търговеца на доставчика. Освен това веригите няма да могат да налагат такси на българските производители, които не съответстват на реално предоставена от другата страна услуга, като такси „рожден ден“.

Матеев даде като пример Франция, където при подобни мерки се е стигнало до повишаване на цените с около 8%. „Но французите са доста по-богати от българите и могат да го понесат, а българският потребител със сигурност би усетил 8 на сто по джеба си доста сериозно“, каза Матеев.

Веригите започват да работят с вносни стоки

От организацията са недоволни и от контрола върху типовите договори и от забраната на услуги от търговец към производител като позициониране около касите и на стелажите, участие в промоции и брошури. По думите на Матеев така предложените промени в ЗЗК няма да облекчат малките родни производители, а по-скоро ще им навредят.

Малките производители биха пострадали от законопроекта, тъй като той стимулира търговските вериги да работят с вносни стоки, въвежда регулации, които са неясни, с огромни глоби, с много сериозна административна намеса в отношенията между търговец и доставчик, които увеличават разходите и намаляват гъвкавостта за правене на бизнес и в крайна сметка стимулират търговеца да избере външен доставчик, където тези регулации не важат“, обясни той. 

Следете всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
anonim (преди 6 години)
Рейтинг: 912 | Одобрение: 207
Вместо да се подобри, положението става все по-лошо...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik