Нови разкрития: Какво наистина е убило динозаврите

13.12.2014 / 21:51 1

Obekti.bg

В началото на 80-те години на миналия век въпросът какво е довело до изчезването на динозаврите преди 65 млн.години все още бе мистерия. Към края на столетието обаче загадката бе разкрита: астероид се е врязал в Земята, като изхвърлил толкова много прах във въздуха, че унищожил живите същества. Откритието на масивен кратер във водите до Мексико с приблизително подходяща възраст убедило учените, че точно това се е случило.

Според нови изследвания обаче друга катастрофа може също да е допринесла за изчезването на динозаврите. Преди 65 млн.години на планетата имало серия от ужасяващо силни вулканични изригвания – такива, каквито човечеството дори не би могло да си представи. Те покорили 518 000 кв.кв. с лава с дебелина над километър. В комбинация с газовете, отделени при изригванията, явлението изиграло роля в заника на огромните животни.

Колко голяма е била тази роля обаче зависи от времето, по което са се случили изригванията и колко са продължили, пише сп. Science. „Предполагаме, че са започнали 250 000 години преди изчезването и са се случвали 750 000 години“, заявява Блеър Шоене, геолог от Принстън.

Подобно на свои колеги, и той е на мнение, че взривовете са променили климата до степен, която се отразила зле на екосистемите. „Не сме сигурни какъв е бил точния механизъм, но изчезванията на други видове преди динозаврите са били причинени именно от вулканична активност“, допълва ученият.

Много палеонтолози обаче оспорват тази теория, смятайки, че ако изригванията изобщо са имали някаква роля, тя е била незначителна.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
3
krasko (преди 5 години)
Рейтинг: 7724 | Одобрение: 2719
имали комунизъм.......никой не работел , а всеки ядял на корем....не им харесало и назначили герб да ги ръководи.......резултата го знаем......

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама