php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama

Новите български банкноти биха могли да изглеждат и така (снимки)

09.11.2014 / 18:05 6

Ако се загледате в изображенията на настоящите български банкноти от 2, 5, 10, 20 и 50 лева, ще видите, че, подобно на валутата в други страни по света, и върху нашия лев са пресъздадени исторически личности и безвъзвратно отминали събития.

Какво би станало обаче, ако вместо да изобразяват личности от миналото, илюстрациите и дизайна на банкнотите отразяваха и популяризираха съвременните ценности и постижения на народа?

Отговорът на този въпрос може да се намери в избраженията на Методи Жейнов.

Той е концептуален артист от Силистра с над 10 години стаж в графичния дизайн. В профила си в Behnace, Жейнов публикува своята идея за изцяло нов облик на лева.

Кукерите, наричани още чауши, бабугери, станчинари, дервиши, старци, суратиили джамалари, са българските карнавални фигури – мъже, предрешени като зверове или типични персонажи (бабата, дядото, царят, бирникът), винаги са с маски на главите, често с чанове на пояса и с кожуси с козината навън.  Кукерите танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа, а за плодородие и здраве извършват обредни (символични) действия като оране, сеитба и други.

Дизайнерът смята, че вместо единствено да отдава чест на историята, банкнотата на всеки един народ би могла да представлява работещо "уникално средство за реклама и за популяризиране на съвременните постижения на съответната страна".

Проф. Иван Иванов Митев е български педиатър-кардиоревматолог и откривател на шестия сърдечен тон, наречен „тон на Митев“.

В момента върху българските банкноти седят изображенията на Паисий Хилендарски, Иван Милев, Петър Берон, Стефан Стамболов, Пенчо Славейков и Алеко Константинов.

Върху банкнотите, разработени от Жейнов обаче, могат да се видят

кукери, откритието на българския педиатър Иван Митев, розобер, Кубрат Пулев, обсерватория Рожен и успехите на българските ученици в областта на математиката.

Кубрат Венков Пулев (известен като Кобрата) е български боксьор, бивш национален състезател. Роден на 4 май 1981 г. в София. Той е най-известният български боксьор в момента и се състезава в категория над 91 кг. Син е на боксьора в тежка категория и шампион от 50-те и 60-те години Венко Пулев.

"Много трудно ми беше да избера най-характерните за българския народ празници, места, спортни постижения и медицински открития и навярно много от тях са спорни. Въпреки това, смятам, че изразявам единствено своята позиция" - разказва Жейнов.

Времето, с което е разполагал за изработването на дизайна, е било изключително малко. "Всичко създадох за 1 ден. Няколко часа ми бяха нужни само да прочета и да науча повече за съответните области. Общо работния процес отне около 9 часа",  Жейнов.

Национална астрономическа обсерватория Рожен е най-големият действащ научен комплекс по астрофизика в Югоизточна Европа. 

Изработката на банкнотите той прави изцяло за собствено удоволствие, а идеята взаимства от норвежки дизайн на местната крона, на който попада в интернет.

Според него, банкнотите са изключително важни за всяка една страна, защото те са едно от първите неща, с които се сблъсква всеки чужденец, когато попада в нова страна.

Световните успехи на българските ученици по информатика и математика просто не спират. 

"Не говоря за еврото, което в много страни си е все едно и също. Става дума за банкнотите в Англия, Русия, Румъния... Виждали ли сте колко интересно изглеждат тези валута? Особено формата и дизайна на румънските леи - те са като изработени от найлон", разказва той.

Вижте в галерията "футуристичния ре-дизайн" на българския лев, както и думите на самия автор за всяка една от банкнотите.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
teodor999 (преди 6 години)
Рейтинг: 7551 | Одобрение: -649
Те ще са красиви,ама пак ще има недостиг за по-голямата част от българското население!
0
0
AlSists (преди 6 години)
Рейтинг: 1270 | Одобрение: 590
И още: „Това е народът, който преди тебе имаше всичко, които е пожелавал; народ, у който този е придобивал титли, който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля, у който бойното поле прославя рода, понеже у тях се смята без колебание за по-благороден оня, чието оръжие е било повече окървавено в сражение.“ Магнус Феликс Енодий „Българите, силен и непреклонен народ, който никога не се е страхувал от смъртта. Те са доброжелателни към своите приятели и зли към враговете си, безкрайно гостоприемни и обичат да живеят в мир и сговор със съседите си.“ Арменските пътешественици Степано Кювер и Хугас Инджеджиян (XVII век) „Изобщо у българите е очевидна силната страст към знанието, което те и натрупват. Постоянство в стремежите - това качество като че ли им е вродено.“ О. М. Лернер (1873) „Какъв славен народ биха били българите, ако получат независимост! Този народ е весел, жизнен,войнствен и красив.“ Егор Петрович Южаков (1859) „Този неукротим и патриотичен народ не може да бъде заробен за още дълго време, той, подобно на швейцарския народ, от самата природа е създаден, да бъде свободен.“ Алфонс дьо Ламартин (френски поет и историк) „Нима не е чудо смелостта на въстаналите срещу Империята (Османската) завладени български хора?“ Ханс-Кристиан Андерсен в своя дневник „Българският народ е достоен да бъде почитан и хвален. Той е гостоприемен и милостив, много е усърден към светата църква, обича красотата на Божиите храмове и е толкова ревностен към светите места — към Светата гора Атонска и към светия град Ерусалим, че превъзхожда всички останали християни — гърци, сирийци, грузинци, сърби, влaси, молдавци и дори русите.“ Партений, монах (1839)
1
0
AlSists (преди 6 години)
Рейтинг: 1270 | Одобрение: 590
Много са хубави!!! Може би на някои от банкнотите трябва да се отрази и това: „На оня свят, в рая, красотата на жените надминава дори красотата на българката.“ Адалолоддин Балхи, персийки поет (XII в.) „Българите са снажни, красиви. Дотогава не бях виждал такива хора.“ Лев Толстой (руски писател)

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama
реклама sikik