Новият закон за ВиК: Спират водата, ако не я плащаш

13.01.2020 / 22:50 0

Спират водата, ако не я плащаш. Това предвижда нов закон за ВиК. Той трябва да бъде готов до април-май тази година.

Новият закон предвижда и водни помощи за социално слабите. Най-вероятно количеството ще бъде кубик и половина на човек на месец. ВиК дружествата ще получат средства за компенсиране на тези количества вода.

 

 

Това, което предстои да бъде обсъдено, е част от стойността на водата, която плащаме, да отива за поддържане на инфраструктурата. Тази новост обаче нямало да увеличи допълнително цената, информира NOVA.

 

По данни на ВиК дружествата загубите на питейна вода в мрежата в страната са близо 60%, а в  Шумен, Сливен и Добрич надхвърлят 80%. Затова основната мярка е намаляването на  течовете, като се обновява мрежата. Така с ремонти и подобряване на отчитането на водата МРРБ предвижда да намалят загубите до 35-40%.

"Всички, които си платят задълженията, ги включват отново към водоподаването”, категорична е Десислава Атанасова, говорител на ВиК.

Една от мерките срещу намаляване на кражбите на ценния ресурс е водомерните шахти да бъдат изнесени извън имотите. Така, ако не си плащате сметките - чешмата ще пресъхне само у вас.

В жилищните блокове обаче индивидуалните водомери не може да се изнесат извън апартаментите, затова там ще се поставя задължително общ водомер. Така загубите на вода вътре в сградата ще са за сметка на обитателите. Към днешна дата ВиК-Димитровград има над 800 000 лева несъбрани вземания от абонати. Това силно затруднява работата, защото цената на водата тук не е вдигана от 10 години.

Оказва се, че събирането на просрочените задължения не е лесно. За първите девет месеца на миналата година несъбраните вземания на ВиК дружествата  в страната са 117 080 000 лева.  Спирането на водата помага най-вече, когато засяга коректни и некоректни абонати, смята инженер Георги Тенчев.

Готвените промени в законодателството според ВиК-Димитровград, няма да са достатъчни, защото изнасянето на водомерите в жилищните блокове, където са по-голямата част от абонатите, е невъзможно.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама