Няма да повярвате какъв е новият хит в заложните къщи

15.04.2016 / 11:21 3

Илюстрация: Булфото

Злато, всевъзможни накити, дори техника, хвърлят врачани в заложните къщи, пише „Конкурент“. Скъпоценностите често се оценяват и на 4-цифрени суми, каза продавач-консултант. Залагат както млади, така и стари хора. Обикновено се стремят да ги откупят обратно, но нерядко нямат възможност да го сторят.

Сроковете за това варират от ден-два до максимум месец. От услугата се възползват предимно хора, които в беднотията си нямат възможност дори за кредит, защото или доходите им са ниски, или въобще не работят. Затова и в заложните къщи се стремят все по-сигурно да обезпечат кредита, който дават.

„Ние предпочитаме да изкупуваме злато, защото после по-лесно се продава. Докато техниката се амортизира, златните вещи са вечни и изкупната цена на грам напрекъснато върви нагоре“, обясни продавачка в заложна къща във Враца. Лихвата при откупуване варира според стойността на вещите. Ако една вещ струва около 500 лв., клиентът може да я откупи с 10% по-скъпо. Когато сумата е четирицифрена обаче, надценката е около 7-8%.

Различните заложни къщи са специализирани в изкупуването на различни стоки и лични вещи. На метри от магазина се оказа, че конкуренцията залага предимно на технически изделия. Продавачът обясни, че при тях злато влиза по-рядко. Търсят ги по всяко време на денонощието за залагане на телефони, лаптопи, перални… Новият хит са електрическите резачки! Явно хората отчитат, че зимата си отива и опитват да си набавят някой лев, оставяйки моторния трион в залог. Обичайно на клиента се заплаща около 20% от стойността, но всичко зависи от техническото му състояние.

„Хората залагат непрекъснато. Броят на клиентите расте, защото кризата в Северозапада ги принуждава да търсят начини за оцеляване ден за ден“, обясни друг продавач-консултант.

Прави впечатление, че всички заложни къщи предлагат и бързи кредити с ниска първоначална лихва. Обичайно се касае за суми до 1 000 лв., но се случва да се отпускат и по-големи заеми.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
camellia (преди 5 години)
Рейтинг: 2849 | Одобрение: 1249
Това е трагедия, жал ми е горките хорица, които са принудени да се лишат в повечето случаи с ценни за тях спомени, заради нуждата. Това е така желаната ни демокрация, изтъкана от корупция, кражби и безнаказаност. Жалко.
7
0
Karamel (преди 5 години)
Рейтинг: 20760 | Одобрение: 10455
Това не е "хит"! Това е мизерия и борба за ежедневно мизерно оцеляване. Жалка родна картинка! Намусен

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама