ОСВОБОЖДАВАТ РЕТРО АВТОМОБИЛИТЕ ВЪВ ВАРНА ОТ ДАНЪК

20.04.2013 / 21:00 5

Ретроавтомобилите във Варна могат да бъдат освободени от налози от следващата година. В момента общинската дирекция „Местни данъци" обмисля идеята, информира "Черно море".

„Наистина работим по такова предложение, но сме в неговата начална фаза", потвърди шефът на дирекцията Иво Филипов. „Все още не сме изготвили необходимите анализи и тепърва ни предстоят разговори с представители на ретроклубовете в града", подчерта още той.

Наскоро във Варна бяха повдигнати дебати с искания за облекчения за автомобилите, които щадят околната среда. В отговор от общинската администрация обясниха, че действащият закон за местните данъци е твърде стар и предвижда преференции само за тесен кръг специализирани моторни превозни средства като пожарни и линейки например. По отношение на екохарактеристиките на колите дори хибридите не се толерират. Освобождаване се допуска единствено за електрическите автомобили, каквито обаче досега във Варна не са били регистрирани. За сметка на това има регистрирани ретроавтомобили с колекционерска стойност, които твърде рядко се карат, но пък се таксуват наравно с останалите.

„Тъй като системата за местните данъци отчита амортизацията през годините, налозите, които плащат собствениците на подобни коли, обикновено не надвишават 10 - 20 лв. Броят на ретроколите, които се водят на отчет от клубовете и за които колекционерите полагат сериозни грижи, същевременно е много малък. С други думи евентуалното им освобождаване от данък „МПС" не би оказало особено влияние върху размера на приходите", пресмята Филипов и признава, че жестът не би облекчил съществено притежателите на ретроколи. Те по принцип правят солидни разходи, за да поддържат във форма ценните си возила.

Всъщност истинските антики на четири колела във Варна са едва 50 - 60. Това посочи пред „Черно море" Орлин Пенев, секретар на „Авто-мото ретроклуб Варна". Нашите членове са двайсетина, броят им варира през годините. Почти толкова са и членовете на другия ретроклуб в морската столица. Феновете на старите автомобили обаче са повече и от футболните, уверява Орлин Пенев. Той настоява категорично да се прави разграничение между поддържаните стари коли и занемарените трошки. Автомобили, отдавна излезли от производство, но с нови двигатели, не бива да се бъркат с ретроколи, категоричен е Пенев.

 

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама