Обединеното кралство иска да увеличи инвестициите в Азия и Африка, за да отслаби влиянието на Китай

25.11.2021 / 14:24 0

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

Великобритания възнамерява да увеличи инвестициите в Азия, Африка и Карибите, за да се противопостави на нарастващото влияние на авторитарните страни. Това каза шефът на външното министерство на кралството Елизабет Тръс в четвъртък в интервю за Financial Times (FT), което отбелязва, че преди всичко Лондон иска да се конкурира с Пекин, пише finanz.ru.

„Заедно с нашите приятели и партньори искаме да създадем мрежа от свобода по целия свят [която ще обедини страни, които споделят западните ценности]. Това осигурява по-тясно икономическо сътрудничество. Това е положителна, а не конфронтационна програма. Целта му е да даде на държавите избор, "каза Трус пред изданието, добавяйки, че развиващите се страни се нуждаят от алтернативи на" условни заеми, които авторитарните режими са готови да предоставят "и на държави с непазарна икономика.

За да постигне това, Обединеното кралство планира да инвестира годишно до 8 милиарда британски лири (10,6 милиарда долара по текущия обменен курс) в международни проекти до 2025 г., които ще идват както от държавния бюджет, така и от бизнеса. Предвижда се набиране на средства на капиталовите пазари и чрез държавни инвестиционни фондове, както и да се обърне повишено внимание на финансирането на зелени технологични решения и инфраструктурни проекти. Британският институт за финансово развитие (CDC), основан през 1948 г., ще отговаря за прилагането на новата стратегия. Държавната компания, за която отговаря Министерството на външните работи на кралството, ще бъде преименувана на British International Investment (BII) през април 2022 г.

Използването на икономически инструменти за постигане на външнополитически цели и разширяване на британското влияние в света Трус нарече „ключова част от стратегията на глобалната Великобритания“. Лондон го прие, след като жителите на кралството гласуваха за напускане на ЕС през 2016 г. В изявление на Министерството на външните работи, публикувано в четвъртък, Трус каза, че „страните са по-свободни, по-богати и по-безопасни, когато техническата помощ и инвестициите в инфраструктура се предоставят от свободолюбивите демокрации“. Тя също така посочи, че BII ще се придържа към най-строгите правила и ще гарантира пълна прозрачност в дейността си.

На срещата на върха на Г-7, проведена в Корнуол, Англия през юни тази година, лидерите на Г-7 се съгласиха да стартират нова глобална инфраструктурна инициатива за развиващите се страни, за да противовесят на визията на Китай „Един пояс, един път“. Както Белият дом отбеляза по това време, в рамките на проекта Build Back Better World, големите демокрации трябва да помогнат за намаляване на оценените 40 трилиона долара нужди от финансиране на инфраструктура на развиващите се страни. Както Трус посочи, сега Лондон прави първите си стъпки в тази посока.

В коментар за FT Ранил Дисанаяке, служител в Аналитичния център за глобално развитие, нарече "чиста реторика" разсъжденията, че на този етап британската икономическа инициатива може да се конкурира с китайската. Според него планираните £8 милиарда годишно са „прости трохи в сравнение с размера“ на средствата, които се инвестират в проекти на Пътя на коприната.

„Най-ценната част от тази идея е концепцията, в която Обединеното кралство действа като катализатор за потока на частни инвестиции, като помага за намаляване на цената на новите технологии. Тук британските иновации наистина биха могли да се конкурират с грубата сила на китайските методи за финансиране “, каза той.
Инициативата „Един пояс, един път“ е концепция, предложена през 2013 г. от китайския президент Си Дзинпин за насърчаване на международната многостранна търговия и инвестиционни проекти, включващи възможно най-много страни и използващи китайски и чуждестранен капитал. Повече от 150 държави и международни организации вече са се присъединили към него. 

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама