Областният на Варна: Община Варна не се справя с управлението на Морската градина, ще върна управлението ѝ на държавата

03.08.2022 / 09:08 3

Снимка Фейсбук, Благомир Коцев

Областният управител на Варна Благомир Коцев изрази задоволство, мче опитите обжалване на решението му за ограничаване на движението на автомобили по крайбрежната алея не са се увенчали с успех.

Ето какво послание отправи Благомир Коцев към варненци чрез личния си профил във фейсбук:

Уважаеми варненци, вече близо месец е в сила заповедта, с която ограничих движението на автомобили по голяма част от крайбрежната алея. Опитите за обжалване на това решение от страна на неколцина наематели на заведения, подстрекавани от политици от партия ГЕРБ, не се увенчаха с успех. Благодаря на гражданите на Варна за безрезервната подкрепа! Благодаря на компетентните органи, които оцениха решенията ми като съобразени със закона и с обществения интерес! Накрая благодаря и на тези мениджъри на заведения, които междувременно осъзнаха, че всяка стъпка, допринасяща за създаването на по-добра градска среда, в крайна сметка носи ползи и за техния бизнес! За да продължа започнатото, на 29 юли отправих към министър-председателя искане за спешно финансиране в размер на 500 000 лева за извършване на необходими ремонтни дейности, облагородяване и поддръжка на държавните имоти, съставляващи освободената от автомобили част на крайбрежната алея. Надявам се, че то ще бъде удовлетворено независимо от промените по върховете на изпълнителната власт.

Единствените недоволни от решенията за подобряване на градската среда остават местните представители на партия ГЕРБ - вероятно заради неспособността си да обяснят защо назначаваните от ГЕРБ областни управители толкова години поддържаха опасното съжителство на автомобили и пешеходци по крайбрежната алея и не предприеха нищо в полза на гражданите. Дали от гузна съвест, или уплашени от политическите негативи, които им носи това питане, сега при всяка публична изява те сричат една и съща абсурдна опорка - че щом областният управител може да забрани движението на автомобили по крайбрежната алея, то може да го стори и за територията на цялата Морска градина.

Роден съм и съм израснал във Варна. За мен Морската градина е богатство на града, което принадлежи на всички варненци. Убеден съм, че за да може паркът да функционира нормално като зелена територия, автомобилите не трябва да имат свободен достъп до неговите алеи. Пълното спиране на достъпа обаче не може да се случи по образеца на крайбрежната алея. Трябва да намерим нови, умни решения и да упражним последователен контрол върху спазването им.

Морската градина обхваща сложна мозайка от парцели с разнообразна собственост. През годините Община Варна щедро е раздавала на частните собственици разрешения за строеж и въвеждане в експлоатация на сгради, паркоместа и гаражи в Морската градина. По тази причина заповедите за пълна забрана движението на МПС в м-т „Салтанат” са юридически обречени на неуспех - защото по конституция всеки има право на достъп до имота си. Ако бъде издадена такава заповед, тя ще бъде отменена от съда поради юридическата си неиздържаност. Кметът Иван Портних вече провери с действията си тази хипотеза в началото на първия си мандат и въпреки това продължава да имитира дейност, като дава на хората напразни обещания. Провокацията да повторя неговите грешки няма да успее!

Вариантите за действие в съществуващата ситуация са два: 1) изкупуване (отчуждаване) на имотите, които общината е въвела в експлоатация, 2) постигане на договореност за ограничения на достъпа на автомобили, зачитаща водещата роля на обществения интерес и същевременно приемлива за собствениците на имоти. За съжаление Община Варна не прави нито едно от двете неща. А именно от общината, по силата на сключения с държавата договор, се очаква да управлява Морската градина!

С оглед на очевидното несправяне на Община Варна с тези задачи възнамерявам да предприема действия за прекратяване на този договор. Морската градина е не само най-голямата ценност на Варна, но и национално богатство. Тя трябва да бъде управлявана от своя собственик - българската държава. За да превърнем това в реалност, ще е необходимо да бъде осигурено финансиране от държавния бюджет, което да замени средствата, заделяни от бюджета на Община Варна. Ще потърся подкрепата на служебното правителство, както и на бъдещото редовно правителство, за да бъде осигурен подобен трансфер.

Вярвам, че реални, умни и устойчиви решения за по-нататъшно ограничаване на движението на автомобили в Морската градина ще бъдат намерени - подготвил съм конкретни предложения как да се случи това. За да бъдат осъществени промените обаче, е необходима добра воля и грижа за обществения интерес. Хора, създали многогодишни съмнителни обвързаности и водени само от желание за партийно боричкане, трябва да отстъпят в името на съхраняването на парка, който е безценно достояние на гражданите на Варна.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
10
4
danx12n (преди 2 седмици)
Рейтинг: 14228 | Одобрение: 3023
ЧЕСТНИЯТ И ПОЧТЕН ПРОСТОКИРОВЕЦ! ПРОКУРАТУРАТА РЕАГИРА НЕЗАБАВНО И НАЗНАЧИ ПРОВЕРКА ПО РАЗСЛЕДВАНЕТО НА „АФЕРА“ СРЕЩУ ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА ВАРНА БЛАГОМИР КОЦЕВ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ДЪРЖАВНИ ИМОТИ ЗА ЛИЧНА ОБЛАГА!    https://afera.bg/прокуратурата-реагира-незабавно-и-на
"𝗲𝘂𝗿𝗼𝗮𝘁𝗹𝗮𝗻𝘁𝗶𝗰 𝗳𝗿𝗲𝗲𝗱𝗼𝗺 𝗮𝗻𝗱 𝗶𝗻𝗱𝗲𝗽𝗲𝗻𝗱𝗲𝗻𝗰𝗲 𝗮𝗿𝗲 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗻𝘀𝗶𝘃𝗲 𝗽𝘂𝗿𝘀𝘂𝗶𝘁𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝘂𝘀𝘁 𝗯𝗲 𝗽𝗮𝗶𝗱 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗻𝘀𝗶𝘃𝗲𝗹𝘆" - обясни робовладелецът на освободения роб, докато му прибираше къшея хляб от ръцете
3
1
Milenkova (преди 2 седмици)
Рейтинг: 1745 | Одобрение: 635
Демек ще управлява от името на държавата собствения си имот ''Хоризонт''!
1
3
Серж (преди 2 седмици)
Рейтинг: 54019 | Одобрение: 7064
Демек, ще я подариш цялата на фамилията си и ТИМ....Болест

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама