Обнародваха промените в Закона срещу домашното насилие

01.08.2023 / 11:31 1

Снимка Pixabay

Промените в Закона срещу домашното насилие, които парламентът прие, вече са обнародвани в "Държавен вестник". Това означава, че заповедта за незабавна защита на жертвите на насилие ще влиза незабавно за изпълнение.

С промените заповедта за незабавна защита на лица, жертви на домашно насилие, подлежи на незабавно изпълнение и се връчва на страните. Тя не подлежи на обжалване. И има действие до издаването на заповед за защита или до отказа на съда, освен ако съдът не посочи друг, по-дълъг срок на действие. Заповедта служебно се изпраща до районните управления, където живеят и извършителя, и пострадалия.

Правителството трябва да създаде национален съвет за превенция и защита от домашното насилие. Постоянно действащият орган ще отговаря за система, която ще събира и съхранява данни за всички обстоятелства по регистрираните случаи на домашно насилие. Както и за изграждането, и за поддръжката на националната телефонна линия за помощ на пострадали от домашно насилие.

Телефонната линия е безплатна, с национално покритие, денонощна. Изграждането ѝ трябва да стане за година. МВР ще има една година да изгради Националната информационна система за превенция и защита от педофилия, отбелязва БНР.

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
zorkooko (преди 6 месеца)
Рейтинг: 5038 | Одобрение: 848
за домашното насилие - да за насилието _НЕ щом не е домашно - всичко трябвя да е под един знаменател а не да се заливаме с " инстамбулската конженция " и джендъри . К'жо е правила прокуратърата и милицията до преди да се раздуха от медиите - само глупости се творят. Елате вижте кола на прокурор във варна редовно нарушава закона и си паркира на забранео а милицията ??? мълчеливо подминава
zorkooko

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама