Обрат в залата: Съд във Варна отмени условна присъда на наркоразпросранител и го прати в затвора за 5 години

19.05.2023 / 19:17 3

снимка Pixabay

Апелативният съд във Варна призна за виновен мъж за това, че е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества в големи размери - 1996,77 гр. амфетамин на стойност 59 903,10 лв. Престъплението е извършено в гр. Кубрат и в с. Сушево на 20 октомври 2021 г. Втората инстанция отмени частично присъда на Окръжен съд – Разград, с която е определено условно наказание - 3 години с 5-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 6 хил. лв. Отменено бе и оправдаването на Ашкън А. за това наркотикът да е в големи размери и да е държан с цел разпространение.

Вместо това въззивната инстанция го осъди на 5 години лишаване от свобода и глоба в размер на 20 хил. лв. Потвърдена бе присъдата в частта, с която подсъдимият е признат за виновен за управление на МПС след употреба на метаамфетамин. Той няма да има право да шофира 2 години.

Окръжен съд – Разград е установил, че подсъдимият съхранявал амфетамините в къщата, в която живеел с приятелката си. На 20 октомври 2021 г. мъжът бил спрян за рутинна проверка от пътни полицаи. Тестът за наличие на наркотични вещества с дрегер дал положителен резултат. В приятелката на Ашкън, пътуваща в колата, били намерени 10 пакетчета наркотик. От къщата бил иззет амфетамин, част от който – разпределен на дози.

В съдебното заседание пред въззивната инстанция прокурорът настоя подсъдимият да бъде осъден за държане в големи размери и с цел разпространение, тъй като амфетаминът е с тегло близо 2 кг., а пакетирането в дози не сочи лична употреба. В имота били открити електронни везни със следи от него. Адвокатите на Ашкън А. поддържат тезата, че наркотиците не са на подзащитния им, а на приятелката му. Фактът, че те са в дома му, не означава, че той упражнява фактическа власт върху тях. По делото няма и никакви данни за разпространение на упойващи вещества от подсъдимия, подчерта защитата.

Като произнесе присъдата си, съдебният състав реши, че с оглед вида и размера на определеното наказание, както и на обществената опасност на деянието и дееца, е нужно да измени мярката за неотклонение на Ашкън А. от „подписка“ в „задържане под стража“. Той бе задържан в съдебната зала.

Присъдата на Апелативен съд – Варна подлежи на обжалване пред ВКС.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
уйчо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 94383 | Одобрение: 1548
Акшън А.:woot: Баси мангалаУхилен
0
1
kjk (преди 1 годинa)
Рейтинг: 62435 | Одобрение: 8075
Сигурно е носил пици и на съдията,посред нощ!!!:'(
3
1
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 359867 | Одобрение: 59832
Само 5 години и подлежала на обжалване......ибааа този съд бре.....Такива нищожества трябва да се съдят за убийство.....умишлено убийство.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама