Община Варна ще харчи по 1,34 милиона лева на ден. Приеха бюджета

11.02.2020 / 12:51 2

Редактор: Веселин Златков
e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bg

Общинският съвет на Варна прие предложения от администрацията на кмета Иван Портних нов местен бюджет. Той е в размер на 383 700 000 лева. 169,8 млн. лева са делегираните средства от държавата, а останалите над 213,7 млн. – от приходи от местни данъци и такси. С очакваните средства по програми на ЕС, общият размер на средствата, които ще изразходва общината през тази година, е 492,07 млн. лв. По тази причина от общината заявяват, че общинския бюджет е близо половин милиард лева.

Групите на БСП, ДБ и партия „Възраждане“ декларираха още преди днешния дебат, че няма да подкрепят новата финансова програма. Днес те изтъкнаха основните си забележки.

Социалистите заявиха, че въпреки многото пари, не се виждат адекватни решения в икономиката, транспорта, чистотата и срещу застрояването на зелените площи.

„Варна не е свързан и ефективен за придвижване град, няма дори „зелена вълна“. „Градски транспорт“ е в скрит фалит. Не се виждат никакви мерки за малките улици и междублоковите пространства“, коментира съветникът от БСП Огнян Къчев.

Георги Георгиев от „Възраждане“ коментира, че 2/3 от варненци остават в групата на работещите бедни и бюджетът на общината не прави нищо срещу това. Той припомни, че съветът изобщо е отказал да гледа предложението на партията общинските детски градини и ясли да станат безплатни. „Няма смисъл от инфраструктура, като няма хора“, коментира съветникът и допълни, че общината не прави нищо, за да привлича във Варна квалифицирани кадри и семействата им. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов пък постави въпроса какво става с прочутата Дупка в центъра на града. Той припомни, че за да стане тя общинска миналата година бяха похарчени над 40 млн. лева. В момента обаче тя си остава същата язва в града и това показва пълна незаинтересованост.

Мария Ангелова-Дойчева от ДБ коментира, че дясната опозиция няма да подкрепи бюджета, защото във Варна остават квартали, които са сякаш забравени, въпреки многото средства за инфраструктура, като пример за това е „Изгрев“. Тя подчерта също, че сумите, които се отпускат са огромни и даде пример, че за две нови пасарелки са предвидени 2,5 млн. лева.

От ДБ подчертаха също, че за година издръжката на администрацията на общината се е увеличила от 21 на над 23 милиона лева. Само за идеен проект за една детелина на кръстовище пък са предени 700 хил. лева.

„Визията за развитието на Варна от няколко години се свежда до едно: бул. „Левски“, коментира съветникът от ДБ д-р Ивайло Митковски. Той постави и въпроса защо след като общината е в такова блестящо финансово състояние, както твърдят управляващите, в бюджета е заложена продажбата земя за 5 млн. лв и на сгради за 2 млн. лв.

„Няма по-скъп булевард в Европа и никой досега не беше успял да спре най-стария балетен конкурс в света“, така Митковски оцени управлението на ГЕРБ и съюзници.

Янко Станев от СДС изнесе за пореден път основата тежест по защита на бюджета. Той беше категоричен, че който не вижда развитието на града е или сляп, или недоброжелателен. Според него бюджетът не се харесва на тези, които искат някаква диктатура, не харесват демокрацията и са против финансирането от ЕС. Марица Гърдева от ГЕРБ пък направи изказване, в което цитира Перикъл и Никола Саркози и посъветва опозицията като не харесва бюджета, да изготви и предложи свой.

 Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Blue hills (преди 6 месеца)
Рейтинг: 28974 | Одобрение: 12769
Тия двамата, от последния абзац, са ми любимци. Все не успяват да се напапат.
0
0
Варна (преди 6 месеца)
Рейтинг: 77496 | Одобрение: 37041
кво лапане. Гешев с някви дребни риби като Божков се занимава
МУТРИТЕ ВЪН! ОПГ ГЕРБ в ЗАТВОРА! ПОРТНИХ в РУСИЯ

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама