Общинарите отрязаха таксиджиите във Варна за увеличение на цените, намалиха билетите за автобус №55

09.10.2018 / 15:35 6

Снимка: Пресцентър на ОбС

Варненски таксиметрови шофьори поискаха увеличение на минималните цени за превоз на километър. Това се случи на днешното заседание на ПК "Транспорт" към Общински съвет - Варна, на което бяха разгледани две предложения за повишаване на тарифата.

Искането на независимия транспортен синдикат "Авто 94" бе цените да бъдат променени на 1 лв. за дневна и 1,10 лв. за нощна. Според представителите на синдиката сегашните тарифи за километър пробег от 0,75 лв. през деня и 0,85 лв. през нощта са под себестойността си и по този начин такситата се превръщат в пряк конкурент на градския транспорт.  От "Авто 94"казаха , че минималната тарифа е нереално ниска, което според тях е довело до монополизиране на таксиметровата услуга от страна на централите, съобщиха от Пресцентъра на ОбС.

Другото предложение беше на Инициативен комитет на таксиметровите шофьори във Варна. Те поискаха  дневната тарифа да бъде увеличена на 0,97 лв., а нощната да стане 1,07 лева. Като мотив таксиметровите шофьори посочиха кризата в бранша. Те са категорични, че има масов отлив на водачи, а вече и дефицит на коли. По техни изчисления такситата в града са почти двойно по-малко и продължават да намаляват. От Инициативния комитет твърдят също, че заради големия трафик се изпълняват много по-малко курсове и ефективността на услугата е намаляла.

Транспортната комисия изслуша представителите на бранша, които за поредна година внасят искане за приемане на по-висок минимален праг. Мнозинството общински съветници са на мнение, че цените на услугата се образуват изцяло на пазарен принцип и отказаха да приемат предложенията. Същевременно членовете на комисията изразиха готовност да обсъдят с бранша размера на годишния данък за таксиметров превоз. „В нашите правомощия е да правим корекции на налога, но не и да решаваме на какви цени да возят такситата в града“, посочиха съветници.

Тема на разговори бяха и таксиметровите стоянки. По време на заседанието стана ясно, че ще бъде направена актуализация на местата за спиране на таксита. Част от пиаците, които отдавна не се ползват, ще бъдат премахнати, като същевременно бъдат обособени нови.  

Дискусия предизвика предложението картите на пенсионери и на хора с увреждания да важат за всички линии на градския транспорт във Варна. Като примери бяха посочени градовете София, Пловдив, Бургас, Плевен, в които хората над 67 години пътуват с една карта из цялата мрежа. Изтъкнат бе и друг факт – няма друг град в България с толкова ниска цена на картата. Съветниците възложиха да се направи икономически анализ на предложението и за това как то ще се отрази на финансовото състояние на „Градски транспорт“.

Друго решение, което членовете на комисията взеха, бе да се намали цената на билета по линия №55 от сп. "Кантара" до Варна. Пътуващите по този маршрут вече ще плащат по 1 лев вместо по 1,60 лв.

По време на заседанието стана ясно също, че ще бъде пуснат транспорт до Дома за стари хора „Св. Йоан Златоуст“. Заради малкия брой пътници и състоянието на пътя до Дома ще пътуват микробуси, които ще се движат в сряда и в неделя.

В дневния ред фигурираше и предложение на Местна инициативна група за „Галата“ за въвеждане на нощен транспорт във Варна. Инициаторите настояват нощем да се движат автобуси по линии 148 и 17А на интервал от 1 час. Един от мотивите им да поискат нощен транспорт е, че все повече международни компании, предлагащи аутсорсинг услуги, отварят офиси в града и работят с нестандартно работно време. „Доказано е, че градовете със система за нощен градски транспорт осигуряват много повече възможности за бизнеса, културния и развлекателния живот, туризма, подобряват мобилността и гарантират по-висока безопасност както на пътя, така и в кварталите“, посочват те.

Съветниците препратиха предложението за разглеждане по компетентност от Комисията по транспортни схеми в Община Варна.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
9
10
plabov1080 (преди 8 месеца)
Рейтинг: 48421 | Одобрение: 3631
И защо общинарите ще определят цените на таксиметровите услуги?
plabov

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама