Общината готви нов ексцентричен проект за Дупката - амфитеатър! Дотук сметката е 43 милиона лева, а ползата никаква! Обществен паркинг няма да има

07.10.2019 / 12:39 3

Редактор: Веселин Златков e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bg

Дупката във Варна, която до момента коства на варненци 43 милиона, ще се превърне вероятно в...амфитеатър.

Въпреки крещящата нужда от етажен паркинг в този район на Варна, който е напълно блокиран в момента, общинските специалисти се насочват към нова ексцентрична идея, като мотивират намеренията си с...анкета в интернет.

Нормалният ритъм на живущите и работещите тази част на града е нарушен, след като бяха намалени с 90 % местата за паркиране чрез Синята зона. Нещо, което ще се случи и в районите, в които тя ще бъде разширена в най-близко бъдеще.

Културен център, който ще изпълнява различни функции – това ще се появи на мястото на Дупката в центъра на Варна. За проектирането на пространството ще бъде проведен международен архитектурен конкурс. Това беше съобщено на представянето обобщените резултати от анкетата, проведена сред граждани и специалисти за бъдещето на тази стара язва в центъра на морската столица.

Заданието за конкурса за бъдещия културен център ще е готово вероятно до края на годината, каза гл. архитект на Варна Виктор Бузев, който увери, че ще бъде дадено достатъчно време на проявилите интерес архитекти да творят. Очаква се проектите да са много и разнообразни, както и при предишния международен конкурс, този за новата библиотека.

Идеята за многофункционален културен център е на първо място в предпочитанията на специалистите, като също така е предложена от 30,1 % от гражданите, участвали в анкетата за Дупката. Приблизително същия процент одобрение сред варненци имат и други два варианта за осмисляне на Дупката – да е обществено зелено пространство или на мястото бъде изграден амфитеатър.

Какво точно ще има в бъдещия културен център ще бъде уточнено на поредица от кръгли маси по темата. Със сигурност обаче ще бъдат взети под внимание и другите водещи идеи, дошли от анкетата – да има подземен паркинг, археологическите находки на мястото да бъдат достъпни за разглеждане, височината на строителството или да е на височината на пешеходния център, или най-много на околните сгради.

Екипът, провел проучването и обобщил отговорите на специалисти и граждани е изключително доволен от постигнатото. Мненията са общо около 3000, което е тройно повече от минимума за представително социологическо изследване. „Това е новаторски, демократичен начин обществото само да определи какво да се случи на това място“, коментира Цвета Йоцова, юрист на инициативата „Идея за Варна“. Тя изрази и надежда, че ако този начин за решаване на градските проблеми е харесал на общината и на общността, в бъдеще може отново да се проведат подобни проучвания.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
10
14
Варна (преди 2 седмици)
Рейтинг: 66262 | Одобрение: 35072
Има полза от Амфитеатър, ако Амфитеатърът е строен по времето на римляните. Амфитеатър има в момента в Морската градина, строен от Киро. Амфитеатър има и на Златни пясъци. Каква полза има от тях може ли да ми обясниш или просто Амфитеатърът е най-лесния начин да усвоят едни пари без нищо да построят
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!
91
13
COLLECTIONER (преди 2 седмици)
Рейтинг: 59312 | Одобрение: 52162
Полза от амфитеатър има. Нарича се култура, но човек трябва да има някакво минимално развитие, за да изпитва нужда от нея.
COLLECTING ENVY, MONEY AND CERTAIN ARTEFACTS.
16
20
Варна (преди 2 седмици)
Рейтинг: 66262 | Одобрение: 35072
целият град се разпада, няма здрав тротоар и улица, до Дупката опряха. смешници
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама