Общината готви нов ексцентричен проект за Дупката - амфитеатър! Дотук сметката е 43 милиона лева, а ползата никаква! Обществен паркинг няма да има

07.10.2019 / 12:39 3

Редактор: Веселин Златков e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bg

Дупката във Варна, която до момента коства на варненци 43 милиона, ще се превърне вероятно в...амфитеатър.

Въпреки крещящата нужда от етажен паркинг в този район на Варна, който е напълно блокиран в момента, общинските специалисти се насочват към нова ексцентрична идея, като мотивират намеренията си с...анкета в интернет.

Нормалният ритъм на живущите и работещите тази част на града е нарушен, след като бяха намалени с 90 % местата за паркиране чрез Синята зона. Нещо, което ще се случи и в районите, в които тя ще бъде разширена в най-близко бъдеще.

Културен център, който ще изпълнява различни функции – това ще се появи на мястото на Дупката в центъра на Варна. За проектирането на пространството ще бъде проведен международен архитектурен конкурс. Това беше съобщено на представянето обобщените резултати от анкетата, проведена сред граждани и специалисти за бъдещето на тази стара язва в центъра на морската столица.

Заданието за конкурса за бъдещия културен център ще е готово вероятно до края на годината, каза гл. архитект на Варна Виктор Бузев, който увери, че ще бъде дадено достатъчно време на проявилите интерес архитекти да творят. Очаква се проектите да са много и разнообразни, както и при предишния международен конкурс, този за новата библиотека.

Идеята за многофункционален културен център е на първо място в предпочитанията на специалистите, като също така е предложена от 30,1 % от гражданите, участвали в анкетата за Дупката. Приблизително същия процент одобрение сред варненци имат и други два варианта за осмисляне на Дупката – да е обществено зелено пространство или на мястото бъде изграден амфитеатър.

Какво точно ще има в бъдещия културен център ще бъде уточнено на поредица от кръгли маси по темата. Със сигурност обаче ще бъдат взети под внимание и другите водещи идеи, дошли от анкетата – да има подземен паркинг, археологическите находки на мястото да бъдат достъпни за разглеждане, височината на строителството или да е на височината на пешеходния център, или най-много на околните сгради.

Екипът, провел проучването и обобщил отговорите на специалисти и граждани е изключително доволен от постигнатото. Мненията са общо около 3000, което е тройно повече от минимума за представително социологическо изследване. „Това е новаторски, демократичен начин обществото само да определи какво да се случи на това място“, коментира Цвета Йоцова, юрист на инициативата „Идея за Варна“. Тя изрази и надежда, че ако този начин за решаване на градските проблеми е харесал на общината и на общността, в бъдеще може отново да се проведат подобни проучвания.

 "Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
10
18
Варна (преди 7 месеца)
Рейтинг: 74574 | Одобрение: 36304
Има полза от Амфитеатър, ако Амфитеатърът е строен по времето на римляните. Амфитеатър има в момента в Морската градина, строен от Киро. Амфитеатър има и на Златни пясъци. Каква полза има от тях може ли да ми обясниш или просто Амфитеатърът е най-лесния начин да усвоят едни пари без нищо да построят
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!
16
24
Варна (преди 7 месеца)
Рейтинг: 74574 | Одобрение: 36304
целият град се разпада, няма здрав тротоар и улица, до Дупката опряха. смешници
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама