Обвиниха районен кмет от ГЕРБ във Варна в дискриминация на ромски деца, той категорично отрече

21.05.2020 / 15:39 0

Редактор: Веселин Златков

e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bg

Ръководителят на център за обществена подкрепа към сдружение „Милосърдие за теб“ Силвия Бакалова обвини кметът на район „Владислав Варненчик“ Николай Костадинов в дискриминация на етническа основа. Причината е спирането на тока и водата и наложената от Община Варна забрана центъра да се помещава в апартамент в жилищен блок 22 в района, които са факт от няколко дни.

Макар че забраната е издадена от Община Варна, Бакалова твърди, че в нейната основа е именно районният кмет, който живее в същия вход, в който е центъра.

„От самото представяне на нашата организация на живущите във входа, г-н Костадинов ясно ни даде писмени и устни предупреждения, че не е съгласен и няма да позволи развиване и разширяване на социална дейност в имота, заради това, че работим с ромски деца. Неговото агресивно и нападателно отношение от самото начало накара живущите във входа да застанат твърдо против социалната услуга, преди още да са се запознали с нея и да са видели екипа и децата, с които работим. Длъжна съм да отбележа, че всички деца на възраст 7-15год., с които работим са ученици и делят чинове и класни стаи с децата на живущите в района и блока“, пише началничката на центъра.

Според районният кмет на „Владиславово“ нещата стоят по различен начин. Костадинов обясни, че противопоставяното на центъра е дошла от общото събрание на етажната собственост във входа. Самият той не е негов член, защото жилището, което обитава, е на родителите му.

Основните притеснения на жителите на вх.18 на блок 22 са, че ако центъра отвори, там ще влизат много повече хора от преди. Според Николай Костадинов, това пораждало страх за безопасността. Той заяви, че именно заради това законът дава право на етажната собственост да прецени дали да позволи да има социален център във входа. Преките съседи, които също имат право да позволят или забранят създаването му, също били против. От своя страна, районният кмет на „Владиславово“ също обвини Силвия Бакалова в арогантност и агресия. „Тя се е хванала като за сламка за това, че аз живея в този вход. Писала е до министър-председателя Бойко Борисов, до Министерството на труда и социалните грижи, до всички институции“, коментира той.

Попитан от „Петел“ дали след издадената забрана от Община Варна за ползване на имота за социален център ще потърси като районен кмет друго място за социалния център, Николай Костадинов заяви, че не разполага с подходящ за целта сграден фонд. Той обаче все пак допусна, че е възможно някое от социалните жилища на общината да бъде отделено и пригодено за работа с ромските деца. Разбира се, ако съответната етажна собственост даде съгласието си за това.

 "Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама