Обявиха 4000 лева заплата за работа по морето

23.03.2023 / 16:47 7

Кадър Нова 

4000 лева заплата обявиха по морето за главен готвач, но хора няма

Тази професия се оказва най-високо платена в туристическия бранш

С близо 17% са нараснали разходите за възнаграждения през четвъртото тримесечие. Това сочи последното проучване на Националния статистически институт. По-скъпият живот е довел до по-високи заплати и по-голям стрес за работодателите.

Румяна е готвач и макар още да няма туристи, тя вече е на работното си място в подреждане, почистване и привеждане в изправност на кухнята. Избрала е тази професия защото се оказва най-високо платена в туристическия бранш. Този сезон тя очаква повишение на заплатата си с поне 20%. Голяма част от колегите това лято ще взимат заплата от 4 хиляди лева на месец, което обаче не било успокояващо.

Румяна пресмята, че с миналогодишната заплата този сезон няма да издържи.

53-годишната жена живее в малко селце край големия курорт и споделя, че заплата под 1000 лева вече не привлича дори камериерките към морето.

Хотелиерът Румен Мончев вече е готов да посрещне първите си гости. За да подържа нивото си в бизнеса, той е увеличи заплатите на целия си персонал, дори на градинарите. Но за да не работи на загуба е повишил и цените си.

"Вдигнахме процента на нощувката за един храноден с 15-20% и горе долу с толкова индексирахме и заплатите. Това е съвсем нормално. Вижте няма как то ти е неудобно, как ще му дадеш едни такива пари каквито си му дал миналата година", казва той, предава NOVA.

Общите разходи той изчислява дори до 40% ръст и не крие тревогите си. Категоричен е обаче че персоналът от година на година става все по-малко, а търсенето на обучени кадри е проблем от години.

"За да имаме много добро обслужване, ние трябва да имаме качествен обучен персонал. Ние сами си го правим сега, защото няма на къде, но държавата, ако иска да печели от този икономически сектор, трябва да има малко повече виждания в обучението, в квалификацията. Сега вземете хора от борсата, ами ние хубаво ще ги вземем, ама тези хора са необучени. Не мога да рискувам аз почивката на един турист, на който изключително държа защото този човек си е събирал парите цяла година за да дойде да ги донесе на нас. И аз да му пусна тука някой да го обслужва някой, който въобще не знае какво става", споделя Мончев.

Лято 2023-та година обаче стартира с много затворени хотели и с такива които са отнети от кредитор заради натрупани дългове.

Ръст с близо 30% на общите разходи се изчисляват още и в сектор Култура, спорт и развлечения което също ще се отрази в сектор Туризъм. А заради инфлацията някои работодатели това лято се отказаха от бизнеса си и вече са служители при свои бивши колеги.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
3
KRISTINCHO (преди 11 месеца)
Рейтинг: 40888 | Одобрение: -397
Това вече е новина. Всички депутати... готвачи. Най после ще могат да  "приготвят" някакво ястие за народа, който така много ги "обича" и " уважава".
Нищо добро не те чака, ако в двора ти влезе КОМУНИСТ, ЦИГАНИН или КОЗА.
3
0
zorkooko (преди 11 месеца)
Рейтинг: 5038 | Одобрение: 848
Вярно е че тежка , неплатена но на " КЪРА " на село има работа и спокойна. Животните си чакат а тои си пееш песнЯ и ринеш ли ринеш изпражненията ...ама за там няма кандидати , а и за БОБЧО  там има храна бол  а и е био
zorkooko
3
1
Радостин (преди 11 месеца)
Рейтинг: 122125 | Одобрение: 3905
Работата по хотелите е тежка, неуредена и иниско платена.Хотелиерите никога не дават обещаното.
Всеки да си получи заслуженото !
4
0
zorkooko (преди 11 месеца)
Рейтинг: 5038 | Одобрение: 848
Бобчо не се кахари де ША хапвам -но те ония дет ще фалират какво те ще ядат / не че ме е еня за тях / а онези дето не са на работа ?? споко те ще получават на друго място повече . ЕДна нация дет има поговорка " наведена глава ятаган не е реже - не е читава
zorkooko
1
3
cron1 (преди 11 месеца)
Рейтинг: 73136 | Одобрение: -7719
Това е малка заплата за Шеф - в чужбина взимат по 5000 €! Гняв
Марио Кроненберг
1
6
MrBean (преди 11 месеца)
Рейтинг: 129235 | Одобрение: -1625
Зоро,като фалира къде ще папаш? Колко работници ще останат без работа?
6
0
zorkooko (преди 11 месеца)
Рейтинг: 5038 | Одобрение: 848
със 17% са се качили разходите за заплати но поне 100 % цените  на порциите - фалирайте долни мошеници 
zorkooko

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама