Очаква се безработицата да намалее до 4,1% през 2020 година

30.09.2019 / 13:35 5

Безработицата в България намаля до рекордно ниското ниво от 4.2 на сто през второто тримесечие на 2019 г. Коефициентът на продължителна безработица достигна 2.5 на сто за посочения период. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на работна среща с представители на Международния валутен фонд, съобщиха от социалното министерство.

Според прогнозите на Министерството на финансите през следващата година заетостта ще се увеличи с 0.2 на сто, а очакванията са безработица да намалее до 4.1 на сто, е допълнила зам.-министър Русинова. Тя е представила напредъка на България в сферата на активната политика на пазара на труда, новите схеми по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и възможностите за стажуване и дуално обучение на младежи.

Положителна тенденция е устойчивият ръст на средната работна заплата в България, който достигна до почти 10 процента годишно, е отбелязала зам.-министър Русинова. В браншове като финансовия и IT индустрията, годишното увеличение достига до 18 процента.

Нарастването на доходите в страната играе ключова роля за завръщането на младите българи, завършили чуждестранни университети. След направените от Министерството на труда и социалната политика тази година кариерни форуми, много високообразовани млади специалисти от Германия, Великобритания и Холандия са заявили желанието си за трудова реализация в България, е посочила Русинова.

Намаляването на бедността и редуцирането на неравенството в заплатите в страната е следствие от държавната политика за повишаване на минималната заплата, е посочила Русинова, цитирана в съобщението. За периода 2016-2019 г. тя е нараснала с 33 на сто - от 420 лв. на 560 лв. през 2019 г. За следващата година се предвижда стойността й да стигне 610 лв., е казала още заместник-министър Русинова.


 "Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
2
Ванката (преди 7 месеца)
Рейтинг: 4466 | Одобрение: 1876
Намалява безработицата по простата причина качествения материал или измира, или се изнася от България! Чаршаф паша си говори глупостите и ближе гъзовете на ГРОБ!
Да бъдеш или да не бъдеш, това е въпросът!
7
4
Tито (преди 7 месеца)
Рейтинг: 13797 | Одобрение: 1642
Шиптара, пак се е натровил с гъбиУхиленУхиленУхилен
12
3
Tито (преди 7 месеца)
Рейтинг: 13797 | Одобрение: 1642
Ще намалее, много ясно-то не останаха хора, в работоспособна възраст в България! Мой приятел, не може да си намери сервитьорки, за луксозен бар в центъра. 1000лв. заплата ,плюс много добър бакшиш и кандидатките са, разни селянки, които не са хващали табла никога и говорейки на силен диалект.
14
3
batkojoro (преди 7 месеца)
Рейтинг: 5075 | Одобрение: 2220
Колко още трябва да напуснат страната,та безработицата да им падне на нула.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама