Очите на Самуил светят в тъмното

09.06.2015 / 07:45 17

Множество столичани се скупчиха да видят авангардния ефект

Десетки столичани се събраха пред паметника на цар Самуил, за да видят фосфорициращите очи на статуята. Дори преди да се стъмни съвсем и художественото осветление да се включи очите излъчват светлина, съобщава „Булфото”.

Паметникът на българския владетел беше открит тържествено вчера до църквата „Света София” в столицата. Церемонията се състоя, въпреки исканията на някои граждани тя да бъде спряна, именно заради авангардните очи на Самуил. 

Според Столична община, скулпторът, спечелил проекта – Александър Хайтов, самоволно е решил да добави светещите очи. Той от своя страна заяви, че стои изцяло зад решението си.

Въпросът „Ще светнат ли очите на Самуил” вълнуваше столичани цял ден. Някои от тях специално отидоха пред паметника по здрач, за да видят какво точно ще се случи. Скулпторът посочи, че очите на царя „светят с вътрешна светлина” и той гледа с очите на ослепените си след битката при Ключ войници.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
Armaga (преди 7 години)
Рейтинг: 700 | Одобрение: 265
Кънчо, от коментара ти пролича кой е идиот и комунист! Това си ти, защото си личи колко си малоумен!
2
2
Armaga (преди 7 години)
Рейтинг: 700 | Одобрение: 265
Не мога да разбера какво ви пречат светещите очи. За мен те са символ на това, че армията му е била ослепена и той е останал единственият виждащ след водене на дълги борби. Сега той гледа нашето бездуховие и иска да ни покаже, че отново сме се запътили към бездната. А да питам комунистчетата тук защо никой не е роптал срещу светещата червена звезда на връх Бузлуджа? На всичкото отгоре, целият народ е бил принуден от партията да даде пари, за да се построи. Да не би тя да е по-красива? Според мен е адски грозна и не се учудвам, че Бузлуджа в момента е един изоставен монумент.
17
3
kris (преди 7 години)
Рейтинг: 257876 | Одобрение: 31356
той не гледа със светещи очи ослепените си войници ,а мерзостта и алчността около себе си в София .......а ако види Варна ще получи сърдечен удар още веднъж.....
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
0
8
zakluch (преди 7 години)
Рейтинг: 31114 | Одобрение: 5604
Защо трябваше да следваме Македония? Странно 
Повече за мен тук Ключодържатели

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама