Официално уличиха в плагиатство ректор на варненски университет, той ще търси правата си в съда

09.11.2018 / 11:14 29

Ректорът на Техническия университет във Варна проф. Росен Василев е плагиатствал свои колеги. Това се посочва в доклада на Комисията по академична етика към министъра на образованието, съобщава "Дарик".

Неговото заключение е, че при написването и защитата на дисертационния си труд за присъждане на научната степен „доктор на науките“ и в представените научни трудове за участие в конкурса за заемане на академичната длъжност „професор“ Василев е представил като собствени трудове на други преподаватели  от Техническия университет и на чужди автори без съответното позоваване и цитиране. Решението е взето с 4 гласа „ЗА“ и 1 глас „ПРОТИВ“.

Проверката беше образувано по сигнали на проф. Николай Минчев и на бившия ректор проф. Овид Фархи.

От ръководството на Техническия университет категорично отхвърлиха заключенията на доклада. В позиция до медиите се заявява, че Комисията по академична етика е избрала абсолютно незаконен състав от арбитри. Освен това  нито един от официално подадените 16 сигнала за плагиатство не са представени на  проф. Василев, за да може той да даде своето становище по същество. Обвиненията към проф. Василев за плагиатство ще се разрешат по съдебен ред, добавят още от ръководството на висшето учебно заведение.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
8
2
kris (преди 2 месеца)
Рейтинг: 147027 | Одобрение: 57137
Дриси, наистина си дрисльо, но как да го знаеш като вече си свикнал с вонята около тебе и смърдиш само на околните.......?
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
4
до kris (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ей,криси дриси,като се пишеш на много съвършен,не можеш ли да се упражняваш да напишеш правилно ЛАБОРАТОРИЯ...Дума като лаболатория няма в българския език...ЛьОхМаН  недоклатен...СмОтЛьО непоръбен...Ами то и на английски е laboratory....УхиленУхиленУхилен
10
3
kris (преди 2 месеца)
Рейтинг: 147027 | Одобрение: 57137
Дотко, не знам кой си и не ме интересува.....Влизам за последен път с коментар за статията.....За Василев нямам спомени, но като студент помня Фархи......Работих в лаболаторията на АП да изкарам някой лев между лекциите и имах работа основно с гл.асистент Шипков, чудесен човек, ерудиран и отзивчив.....Фархи беше малко над Шипков в ерархията, но спомена за него е меко казано МНОГО отрицателен....Веднъж, след командировка някъде из Близкия Изток донесе "пръдлива" възлавничка, нещо като плондер.....Имаше една много приятна асистентка от съседна лаболатория, която идваше често при нас, тъй като се пиеха кафета и се пушеше......Сложи възлавничката под меката част на стола и с усмивка, галантно и предложи да седне......Чу се едно здраво изрязване, асистентката скочи като ужилена и плачейки избяга от лаболаторията, а мръсникът /само той/ почна да цвили от кеф.....Василев не го помня и не го коментирам.....Ако е крал и преписвал, да си понесе заслуженото.....Подчертавам - АКО.....!! Чао, хубав ден......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
4
до крис от "дотко" (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ще се гръмна, човек, наистина ми идва да се гръмна от такива хаховци като теб. Много станахте бе, плагиатствате, наглеете, агресивни сте, прости, как да ви понесе нормалният човек, а? А кажи сега, ти сезира ли прокуратурата за известните ти кражби, извършени от Фархи или сега ти дойде на акъла, че има такива? И като си толкова навътре в подробностите, я кажи кой открадна повече и кой съсипа имиджа на Техническия университет - Варна повече - Фархи или Василев? И ако си прав, че Фархи е крал, то Василев хем е крал, хем е преписвал. Кое е по-лошото от двете, умнико? Няма да ти кажа да се гръмнеш, защото където и да се уцелиш, ще оживееш, а ако решиш да се давиш, ще изплуваш като шамандура. Живей бе, живей, той животът ти е най-страшното наказание.
11
4
kris (преди 2 месеца)
Рейтинг: 147027 | Одобрение: 57137
Дотко, много добре знам,че  в книжовния български се ползва "крадат", но "крадът" е по народно му в много области на страната, както гюзом, или гюзъм......Ама ти откъде да го знаеш, умник......!! Я ходи и се гръмни, или скачай от вълнолома......! Глупендер.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
2
до крис (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Инж. Крис, толкова ли нямаше светни преподаватели по ваше време, които да ви обяснят, че се пише "крадат", а не "крадът"? Кой ви даде дипломата? Професор Росен Василев ли?
15
4
kris (преди 2 месеца)
Рейтинг: 147027 | Одобрение: 57137
Мария......Подкрепа и палче.....Коментарът ти е лъч светлина в тунела, но няколкото еврейски трола тук скочили да плюят Росен, че им секнало плюскането няма да те разберат......! Корупционни схеми винаги е имало във ВМЕИто, но Фархи беше върхът и сега не може място да си намери, че му биха шута......А че бил добър инженер.....Абе Олег, какво ти образованието....? Не знаеш ли, че има два вида инженери......Едните работим на терен, другите са администратори и преподаватели.....А да.....Има и трети вид като мошеника Фархи, те крадът.....Крадът като за световно и за мен НЕ СА ИНЖЕНЕРИ, а мръсни гадни плъхове, като всички останали крадци и мошеници......
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
3
--- (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Значи Василев щял да си търси правата в съда? Само не разбрах кои права, авторските ли? Защото ви уверявам, че и съдът може да чете и дори не му е нужна експертиза, направена от вещо лице, за да сравни два текста и да реши има ли плагиатство или няма. Независимата комисия, съставена от негови колеги от други университети, беше категорична - Росен Василев е преписвал едно към едно, дори правописните грешки е преписал. Не е проявил дори малко старание да видоизмени структурата на текста, чувствал се е безкрайно безнаказан, за което основание му е дала висша политическа подкрепа. За договорите за ремонти за стотици хиляди, сключени с фирмата на неговия роднина от Шумен, прокуратурата трябва да си свърши работата. Както и за колата, продадена далеч под пазарната и цена на неговата дясна ръка Ив. Русев. Малко е да се каже, че Василев е срам за академизма,  по-уместни са далеч по-силни думи.
5
1
Мария (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Цитат: "Към онзи момент обаче образователното министерство нямаше законови механизми да се намеси, тъй като можеше да спре процедурата заради пропуски в нея, но е и заради плагиатство. В средата на тази година обаче законът беше променен и даде възможност на министъра на образованието да отстрани ректор, който е уличен в преписване от Комисията по академична етика. Самата комисия пък реално работи от 14 септември и това е първото ѝ решение. То е взето с гласовете на четирима от петимата членове. Един е бил против, но не се посочва кой как е гласувал. "  Тия майтап ли си правят? Хаха, променили закона, за да могат да го отстранят за плагиатство, защото досега не се е смятало за такова по закон, което ще рече, че всички тия професори, които са защитавали професурата си, 90% са имали наготово написан труд. То няма и какво ново да измислят. Ще падна от смях! Първо заседание на комисията, създадена сега, прясно, прясно на 14 септемрви, след промените в закона. Ами да ги мятат всички наред и да ги уволняват тогава. Ако тръгнат да проверяват научните им трудове, никой не е открил топлата вода, а всеки е взимал материали наготово. Много голям процент от всички следващи представят готови материали, като добавят и по нещо от себе си. Не съм си и помислила, че някой е седнал да открива топлата вода и да пише дума по дума, доказани и открити вече неща през тия векове. Професор Василев, стана ясно от години, че спря златното кранче и беше неудобен за много хора. Най-вече явно за бивши, които искаха и на по 80 години да са ректори и кранчето вечно да тече. И не, не ми казвайте, че тия глупости с храненето в стола с по 3 карти за един човек ги няма на друго място. То и в тоя университет си е било още от предишните ректори. И не ми казвайте, че за обществени поръчки, предишните ректори са работили с напълно непознати фирми.  Целият тоя цирк който спретнаха на този човек е просто едно много добре организирано представление, режисирано от бивши управляващи. Но то всичко в тоя живот се връща Усмивка
5
3
някой (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
А защо ректора затвори станцията на ТУ в Пампорово,която е на хотелски начала, след направен основен ремонт от Фархи и то точно преди зимния сезон? Кой ще я купи за милиони и ще я направи хотел? Аз искам Росен Василев да ми отговори
4
2
aaa (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Иване, той университета ще се затвори, защото студентите всяка година намаляват, а ти си хвали Росен Василев, със всяка година става все по-зле и по-зле, младите преподаватели напускат, остават да преподават само пенсионери, които вземат и пенсия. То е ясно,че кадърните студенти не ги приемат по документи,а с изпит,а в ТУ отдавна приемат само по документи, само и само да попълнят бройката за различни специалности. Така ще е още няколко години, после университета ще го закрият поради некадърно управление.
8
1
Ганчо Балкански (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Крадливото чифутче не е преписвал,за да стане професор,само си е вземал!Да,да това не кражба!Шайката покрай Фархи и тя остана гладна,нямат ненаситност,че чакат пак добрите стари дни!
2
4
Олег (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ясно - всичко му е хубаво само дето е тъп, че се налага да преписва!
6
5
Иван (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Росен Василев го познавам повече от двадесет и пет години,какъвто си беше,възпитан,културен и работлив човек,такъв си и остана!От негови бивши преподаватели и колеги,знам,че е много добър преподавател и професионалист!Управлението на университета с нищо не го промени като човека,който винаги е бил с изключение,че затвори кацата с меда и схемите,вуниверситета!Да оплюем един от малкото свестни ръководители,които искаТ да променят статуквото и да затваряме техническия университет
6
3
ааа (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
[url=https://petel.bg/#]Иван[/url] ако Фархи е откраднал 1 милион, то този Росен Василев окраде няколко милиона, в обществена поръчка, в която участва родата му...пишеше го, минаха проверки,какво се случи? 
0
4
интересно (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
https://bgregioni.com/2018/11/08/%d0%b7%d0%b0-%d0%b5%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b0/
1
1
Тери Пратчет (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ако ще хвърляш камък, то погледни първо себе си, защото мисля си бързо забравяме кой какъв е бил...
3
4
Олег (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Иначе в личен палн не ми дреме. Знам чудесно,че МЕИ-то е било пълно със зли кретени, за щастие О.А.Фархи не беше от тях! Само, че каквото отвратително имаше да видя там съм го видял преди повече от 20 години и вече ми пука само за бъдещите и настоящи студенти. За мен един пркрасен преподавател беше Доц.Емил Маринов, а пример за отвратителен беше Цоло Георгиев, Витан Димитров. Предполагам, че е добър преподавател и Христо Живомиров, макар да го помня, като дете! Но беше будно дете!
3
6
Олег (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Хората не ходят в МЕИ за да се любуват на ректора! Ходят за да им преподават добри инженери! Този загубеняк дето сега е ректор като е видно, че е лош преподавател какво е правил там две десетилетия докато му изгрее звездата да си покаже таланта на добър ректор?! Питам 20 години като не става за нищо какво е правил?
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Олег, пак си чешеш пръстите заради спорта.Ти разлика между добър инженер и добър ректор правиш ли? И на мен са ми казвали, че съм много добър инженер, ама аз си знам, че за ректор изобщо не ставам. Затова си върша инженерната работа и не се бутам там, където не ми е мястото.
11
2
Иван (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Примерно Фархи да каже колко над 40-инчожи телевизора е прибрал на вилата си,за сметка на университета?За жакузита,сауни,парни бани,нищо не съм споменал
5
8
Олег (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Значи онзи да краде чужди трудове щото Фархи бил лош ректор!!! Може да е бил лош ректор, но беше професионалист, който беше добър инженер. В МЕИ-то трябват добри инженери! Иначе няма как да има от добри студенти добри инженери! Т.е. смисълът на университета е да има професионалисти, а е видно, че сегашния ректор не става за такъв!
21
3
kris (преди 2 месеца)
Рейтинг: 147027 | Одобрение: 57137
Олег, същият този Фархи, като ректор на Техническия университет от 2007 до 2015, завлече касата с повече от 1 милион лева и е облагодетелствал не само себе си, но и "приятели"......Айде поспри с хвалбите за този еврейски боклук......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
8
3
Олег (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ЗНачи викате да преписва!
11
1
... (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Фархи Е отличен инженер по Автоматизация, и ужасен ректор, който напълни университета само със свои протежета.
18
3
Иван (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Росен Василев е много добър професионалист!Спря далаверите в университета,на бившия ректор Фархи и комапния и му спретнаха постановка!Фархи да каже с пари оп университета,обзаведе ли си вилата!Ами как прибираше комисиони,от свои фирми,свързани с кетъринг,охрана,доставка на консумативи!Фархи колко милиона източи от университета,по международните програми?
2
12
Олег (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Фархи беше отличен инженер по Автоматизация!
7
3
E (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Още един професор на кокили . То щото останалите са с много редовни дисертации ама нали все вътрешни комисии  ги приемат , та номерът минава .
15
6
Хех.. (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Един ректор на място да се появи и веднага започнаха атаките срещу него. Я проверете тоя дето го обвинява какви ги е вършил..
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама