Огледът на "Вера Су" показва, че щетите в машинното отделение и по корпуса са големи

07.12.2021 / 14:10 6

Снимка: Булфото

Огледът на "Вера Су" показва, че щетите в машинното отделение и по корпуса са големи. Продължава операцията по изтеглянето му на сушата, за да бъде ремонтиран, съобщава БНТ. Това ще стане във военния кораборемонтен завод във Варна. Над 50% от обшивката трябва да бъде подменена.

Корабът "Вера Су", който близо месец остана заседнал в скалите край Камен бряг, е в много лошо състояние. По корпуса на плавателния съд има над 10 пробойни, някои от които са големи близо метър.

"Външната обшивка е силно деформирана. Както може да се види оттук самата носова част е силно деформирана, булбовият нос, форщевена са деформирани. Подрулващото устройство също е в много лошо състояние", каза Стефан Стоянов, административен директор на ТЕРЕМ КРЗ "Флотски арсенал", Варна.

Пробойна има и в машинното отделение. Предполага се обаче, че е станала още преди корабът да се блъсне в скалите.

"Това ще бъде установено на по-късен етап, след като освободим машинно отделение, измием го и имаме достъп пълен да установим самата пукнатина каква е. Ще се влезе във всеки един танк, защото имаме съмнения, че има пробойни и между самите танкове и влиза от единия танк в другия", допълни Стефан Стоянов.

След като водата от баластните танкове се оттече, плаващият док да бъде повдигнат и корабът ще бъде изтеглен на сушата с помощта на специални релсови колички.

"От дънната обшивка минимум 50% трябва да бъде подменена, но не само обшивката, вътре и наборът, който се намира също трябва да бъде сменен", каза Стоянов.

Очаква се утре да бъде извършен оглед от представители на прокуратурата.

След това експерти от Морска администрация, от Българския корабен регистър и от ТЕРЕМ "Флотски арсенал" ще направят оценка на щетите.

Все още не е ясна съдбата на кораба "Вера Су", но ако до края на седмицата корабособственикът и застрахователят не платят щетите, той ще бъде продаден на търг от държавата.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Уйо (преди 2 години)
Рейтинг: 43927 | Одобрение: 7947
Кораби в къде, къде по-добро състояние, а някои от тях действащи и напълно изправни, ги пратиха на скрап, а това корито, което за нищо не става, ще ремонтират? Никаква логика! Ремонта му ще е по-скъп, от колкото може да се вземе след евентуална му продажба.
0
0
Чичкото (преди 2 години)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Защо тази бракма трябва да се възстановява Тя даже за скраб няма да бъде купена Този отпадък се нарязва след като приключат юридическите въпроси Никоя застрахователна компания няма да иска да застрахова това корито Искате да си построите друг кораб това вече е друг въпрос Явно отново има някаква далавера
Истината преди всичко
1
1
Серж (преди 2 години)
Рейтинг: 182690 | Одобрение: 36120
Преди години, когато работех там, наистина имаше супер професионалисти! И корпусници, и тръбари, и заварчици...Наскоро срещнах бивш колега оттам и ми каза, че почти не са останали заварчици вече....Работели основно външни фирми...
1
1
Ман40 (преди 2 години)
Рейтинг: 9018 | Одобрение: 1618
В КРЗ правят чудеса! Ще е като нов! "...За каквото и да си говорим, на края винаги става дума за пари..."
RB
1
1
Серж (преди 2 години)
Рейтинг: 182690 | Одобрение: 36120
Вчера, като го даваха по новините много зле изглеждаше...Освен пробойните, корпусът му беше, като разяден от ръжда на места...Колко ли пари ще се налеят в тази бракма за да бъде изкърпена? И после ще си я вземе собственикът, чрез подставено лице...
2
1
ас (преди 2 години)
Рейтинг: 156062 | Одобрение: 24587
работа изглежда много криминално сякаш собственика ще си купи пак ремонтитания кораб на полвин цена.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама