Огромни съкращения в НДК заради кризата. Съкращават 30 на сто от екипа

05.07.2020 / 12:51 1

Булфото

НДК прави съкращение на щата си, научи „Площад Славейков“ от Борислав Велков, председател на Съвета на директорите. Освободени са 30% от екипа на културния център, или между 60 и 70 човека от дейности и функции в Двореца, „които са взаимозаменяеми“, съобщи Площад Славейков.

По думите на Велков, това е „минимумът на минимума, който можем да направим“ в кризисната ситуация предизвикана от коронавируса.

„Съкращенията не са само заради тежката икономическа ситуация, ние се отнасяме внимателно към всяка професионална и човешка съдба, но голяма част от функциите и дейностите, вследствие на ограничителните мерки и цялата криза, по един или друг начин отпаднаха. Ние имаме изключително голям състав – около 300 човека в София и 45 във Фестивалния комплекс във Варна, който е голям и при нормални обстоятелства“, обясни Борислав Велков.

Председателят на Борда посочи, че се прави вътрешна трансформация на екипите, които обслужват различните пространства в комплекса:

„В продължение на трите най-тежки месеци, когато имахме и най-високи разходи, ние запазихме екипа. Като държавно търговско дружество ние сме натоварени с по-висока социална роля и я изпълнихме. Задържахме до последно. Но в момента няма как да не оптимизираме, правят го всички. Нашите колеги от другите конгресни центрове направиха съкращения между 60 и 70%, например „Интер Експо Център“. Ние съкращаваме 30% и гледаме да са от дейности и функции, които са взаимозаменяеми. Запазихме мениджърите на Театър „Азарян“, ДНК и Литературен клуб „Перото“, но техническото обезпечаване на тези зали ще се поеме от всички останали структури, които имаме, а те са много и трябва да им се уплътни времето. Всички зали имаха свои големи допълнителни технически екипи, а занапред тази техническа и логистична дейност ще се поеме от общите екипи на НДК“.

Велков припомни, че НДК е 100% търговско дружество и като такова не подлежи на държавна помощ, субсидии, средства, които да подпомагат дейността им:

„Всичко, което даваме, е от общата сметка на дружеството. Ние отникъде другаде не получаваме стотинка. НДК няма резерви, от предишни ръководства сме наследили огромни минуси, вследствие на небалансирана политика. Разберете, невъзможно е да продължим по същия начин. Същото се случва в България, в Европа, в Америка, всички хора в сферата на шоубизнеса редуцират своите екипи и трансформират политиката си по нов начин“.

Съкращенията са синхронизирани със синдикатите и с принципала на Двореца – Министерството на културата, отбеляза Велков.

За разлика от други културни сцени в София и страната, които вече отварят при 50% капацитет на публиката,  НДК продължава да стои затворен – и единственото пространство, което поддържа сценична дейност на територията на комплекса, е новата мултифункционална сцена на гърба на сградата – Платформа А6. Според Борислав Велков, НДК е готов да отвори – „но няма публика, която да има желание да влиза толкова активно в залите“. 

„От 8 март сме затворили НДК, ако нямахме това външно пространство, може би до септември никой нямаше да стъпи в НДК – представете си какво е това в 40-годишната история на тази сграда! Не можем да го допуснем. В момента няма как да се предвиди кога ще се завърнем към нормална дейност, виждате, че всеки ден ситуацията около вируса е динамична“.

Велков припомни, че Театър „Азарян“ никога не е имал статут на театър в смисъла на останалите държавни и общински институти, чийто билет се субсидира от държавата; театърът никога не е поддържал своя трупа, а е предоставял сцената си на водещи спектакли и артисти, което ще продължи да прави и занапред.

Площад СлавейковСъобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
wseobg (преди 4 месеца)
Рейтинг: 1647 | Одобрение: 247
Лошо, дано не пострадат работещите и съвестните, а скатавките, ако въобще има скатаващи се
Оптимизация на сайтове и изпреварване на конкуренцията, класирайки ги по-напред в Google. SEO Varna – SEO агенция, работеща с клиенти от Варна

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама