Окончателен вариант! Ето как ще изглежда новата библиотека на Варна отвън и отвътре

15.03.2019 / 14:55 13

Аркитектс фор Урбанити разкриха актуални визуализации на завършения, дълго очакван, работен проект за новата сграда на Регионална библиотека "П.Р. Славейков" във Варна. Това се случва близо 3 години след спечеления от тях международен архитектурен конкурс организиран от Община Варна.


Като един от редките мащабни обществени проекти за последните три деситилетия, новата библиотека следва да приюти богата колекция от над 860 хил. издания,  да предостави нова среда за културно-масови мероприятия на варненската общественост и да се превърне в една от архитектурните забележителности на града и на Черноморието.


Кметът Иван Портних направи изказване в медиите, че изборът на изпълнител и началото на строителството следва да започнат през настоящата година след като през 2018 сградата получи разрешение за строеж.


Носеща името на знатния български поет Пенчо Славейков, Регионалната библиотека води началото си от Варненската книжовна дружина  основана  1883 и през последните няколко деситилетия изпитваше остра нужда от нова модерна сграда, която да приюти всичките й отдели, разпръснати в шест отделни сгради из града.


Изграждането на нова библиотека, на нова обществено значима сграда,  бе един от ключовите елементи в политическтата програма на местното управление през последните няколко години. Главният архитект Виктор Бузев е подчеравал не веднъж важността на проекта за града и е заявил, че е стартиран процесът за осигуряване на финасиране на строителството от държавния и местен бюджет, както и от други фондове.

Говорим за съвременна сграда със съвременно оборудване и най-нови технологични въведения- електронен регистър на книгите, мултимедиина зона, многофункционални семинарни зали, игрална зона за деца и активности за всички възрсти.

Наред със зоните в които се съхраняват книгите, ще има и такива за социални активности и контакти. 
Проектът се характеризира с изчистен, монолитен дизайн и стъпаловидно протичащ атриум, като огромно градско стълбище, осигуряващо впечатляващо обществено пространство в интериора на сградата и пряка връзка с нивото на улицата и града.

Както главният архитект Виктор Бузев е споменавал, журито на конкурса е било единодушно, че сградата си хармонира със заобикалящата я среда, включително  и със сградата на общината.

Тя прави  препратка към съседната монолитна и „бруталистка“ сграда със своята „затворена“ фасада от широкоформатни релефни панели от видим бетон и предстенна обшивка от алуминиева мрежа, контрастиращи рязко с остъклените фасади на атриума и фоайето, които са „отворени“ към публичното пространство.


Новата библиотека на Варна ще преодоствя редица обществени услуги и активности за всички възрастови групи.
Подземен паркинг на три нива за 300 автомобила, ще е автономно достъпен, 24 часа в денонощието, обслужващ голяма част от централана зона на града. Предвидени са 30 места за зареждане на електроавтомили, както и велостоянки за 200 велосипеда.
Партерното ниво помещава главното файе с информация, зона за обслужване на читатели и бистро. Тук са разположени и обществено достъпните изложбена зона, център за обучение и семинари с шест самостоятелни зали и главна  концертна зала с 200 места.
Същинските библиотечни функции на сградата са организирани на горните пет нива, включващи детски отдел със зона за интерактивно обучение и игри, тийнейджърски отдел, този за възрастни, отдел Изкуство и мултимедия, както и Немската и Американска читални.  
Множество индивидуални и групови читателски места са разположени в различни зона на библиотеката, както и  малки амфитеатрални подиуми, предоставящи възможност за организиране на неформални мероприятия  и беседи. 


На 4-ти етаж е разположена Медиатеката -  зона за прослушване на аудио записи и преглед на мултимедийната колекция. На пети етаж е основната читалня на бибилотеката, където могат да се преглжедат издания и от депозитния архив, поместен в монолитната задна част на сградата. Богато остъклен павилион с кафе и читателски зони е организирана на най-горното ниво, предоставящ лесен достъп до озеленената покривна тераса.
Други характерни белези на сградата са панорамният асансьор на южната фасада, 24-часова система за връщане на книги, един от най-големите покриви с екстензивно озеленияване в България, както и използването на качествени, иновативни метериали в интериорното пространство.


Надграждането на типчините библиотечни функции обещава да превърне Новата библиотека на Варна в кондензатор на обществено внимание и среда за социална активност от нов тип. Предстои да бъде обявена тръжна процедура за изпълнител в най-кратък срок и строително монтажните работи да започнат още в рамките на тази година.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
12
3
kaka (преди 2 месеца)
Рейтинг: 2161 | Одобрение: 826
Това е ново харчене на пари и то безмислено.Кой чете в тази страна? Ако някой четеше книги ,а не таблети и телефони нямаше да има толкова кухи лейки и неграмотни.Младите не познават книгите и няма кой да ги научи да четат.
12
3
Дедо (преди 2 месеца)
Рейтинг: 2207 | Одобрение: 1332
Мерци, градинката е малка, но има чудни дървета, които ще бъдат отсечени... А и това диво презастрояване,което допусна "демокрацията" и нашите безумни управници, ще доведе дотам, че много скоро в центъра на Варна трудно ще се диша - от липса на пространство и от прекомерен автомобилен трафик... Бъди здрав...
6
5
Mercenary (преди 2 месеца)
Рейтинг: 37544 | Одобрение: 11414
Дедо, тази "градинка" е платения паркинг.
16
3
Дедо (преди 2 месеца)
Рейтинг: 2207 | Одобрение: 1332
Много жалко, още една градинка в центъра на Варна ще загине... А относно четенето на днешните млади... Те вече не само не четат, ами и даже не си говорят помежду си... Днес бях в едно кафене... На съседната маса, 5-6 младежи... Всичките до един бяха "забили" погледи в телефоните си, търкаха стръвно дисплеите и дума не обелваха помежду си - даже не се поглеждаха...
11
4
Mercenary (преди 2 месеца)
Рейтинг: 37544 | Одобрение: 11414
Кметът Иван Портних направи изказване в медийте ... ================= Медийте ...  Журналя.
9
7
айки (преди 2 месеца)
Рейтинг: 1938 | Одобрение: 963
красиво , но мястото и не е там....
10
24
РЕКОРД_ПО_THUMBS_DOWN (преди 2 месеца)
Рейтинг: 5516 | Одобрение: -6369
Еми, красота. Кво да кажа? Варна се развива с пълни темпове благодарение на ГЕРБ. Тука платените комуняги и привърженици на всякакви други партии просто си затварят очите, което е жалко, щото много добре помнят, че преди ГЕРБ, Варна си изгуби статута на морска столица. Всеки ден тука има новина, че нещо ново се прави в града и вие вместо да се радвате, че града се развива - плюете, че ви бъркат в джобовете. Като не ви кефи, отивайте си в Бургас или направо заминавайте за чужбина и не разваляйте кефа на хората. От ясно по-ясно, е че ГЕРБ ще спечелят всякакви избори. Просто група тролове в петел.бг не са представителна извадка, затова варненеца коя партия подкрепя. 
ОБИД ДАБАДА НАИ НЕХАРЕЗВАНЕАД ГОМЕНДИРАЖД В БЕДЕЛ БГ.
17
4
хехе (преди 2 месеца)
Рейтинг: 835 | Одобрение: 555
абе то си е един мол Ухилен. само дето вътре няма да има дрешки за пробване, крадене и (чат-пат) купуване, а книжки за четене... да видим, да видим... ;)
21
2
Дзън Дзън (преди 2 месеца)
Рейтинг: 257 | Одобрение: 47
Лично аз Бих озаглавил статията Ето как БИ изглеждала........че то картинките красиви,ама....Абе,важното е да сме живи и здрави.
15
3
pital (преди 2 месеца)
Рейтинг: 935 | Одобрение: 395
На мен ми харесва как ще изглежда. 
9
2
MrBean (преди 2 месеца)
Рейтинг: 6047 | Одобрение: 2037
Пекарю извини ме но... Заха Хадид какво щеше да каже
22
3
пекаря (преди 2 месеца)
Рейтинг: 3450 | Одобрение: 1105
Много красива сграда. Дано младите отново посегнат към книгите.
.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама