Окончателно: 50 лв. глоба за пътниците без колан в автобусите, оборудването става задължително след 9 месеца

14.09.2018 / 11:45 2

Всички автобуси, които превозват пътници еднопосочно на разстояние повече от 30 км, вече трябва да разполагат с колани. Това реши окончателно Народното събрание с промени в Закона за автомобилните превози.

Новата мярка влиза в сила след 9 месеца. Дотогава автобусите ще трябва да бъдат оборудвани с колани, ако все още нямат такива. Според първоначалния законопроект срокът трябваше да е 6 месеца. Днес в зала обаче Станислав Иванов от ГЕРБ предложи той да бъде удължен на 9 месеца, което бе одобрено, съобщава "Флагман".Иванов след това обясни пред репортери, че глоби ще има не само за шофьорите и фирмите-превозвачи, но и за пътниците, ако не са сложили коланите си.
„Санкциите са 50 лева за пътниците, 3000 лева – ако автобусът не е оборудван с колани, които се налагат на водача”
, каза депутатът. 

Депутатите одобриха въвеждането и на видеонаблюдение в автобусите. За това обаче ще се готви наредба и то ще влезе в сила чак след 18 месеца.
„3000 лева е санкцията, ако не бъде поставено устройство за мобилно видеонаблюдение, което е нещо изключително важно. Новост е - да, но повечето фирми-производители и в момента си поставят такива устройства автобусите, за да могат да следят пътната обстановка и да се взимат по-правилни решения при инциденти на пътя”
, коментира Станислав Иванов.

Според него глобите за пътниците в размер на 50 лева са действащи и в момента, но те важат само ако автобусите са оборудвани с колани.
Иванов каза, че за около 1000 автобуса ще е най-сложно да бъдат дооборудвани, тъй като и фабрично не е предвидено да имат колани.
Имало обаче типове автобуси, които нямали колани, но било фабрично заложено, те да бъдат оборудвани с такива. За тях щяло да е по-лесно да спазят новото задължение.

Повод за законовите промени стана катастрофата на автобус край Своге през август, при която загинаха 17 души. 

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
БАЙ ХОЙ (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ПАРЛАМЕНТЪТ РЕШИ: Коланите в автобусите - задължителни ... Текстовете бяха приети със 79 гласа "за" и 20 въздържали се Защо храним 240 задника щом по-малко от 100 дупета могат да решават съдбата ни ????????   КАК 79 "ЗА" и 20 " не знам защо съм там" са легитимни ??????
3
1
Тихомир Ангелов (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Много бавно се случват нещата в България. Тази мярка отдавна трябваше да е въведена. 
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама