Онколог: Грижата за болните от рак в България е на ниско ниво, а диагностиката и лечението са много скъпи

09.10.2019 / 17:44 0

Редактор: Александър Тодоров

e-mail: alexander_todorov_petel.bg@abv.bg

Онкологът д-р Желязко Арабаджиев гостува в студиото на "Плюс-минус" по Нова тв, за да коментира наличето на лекарства за болните у нас. 

"Тъкмо се връщам от конгрес на онколозите. През миналата година половин милиард лева е похарчила държавата за лечение на онкологични заболявания в България. Това не е малко. България стои на 7-мо или 8-мо място по средства от БВП за онкология. 

Средният процент в ЕС е 9.9. 

В България се отделят много пари за здравеопазване и имаме достъп до иновативни терапии, а не само до химиотерапия както е било в миналото.

Грижата за болните в България е оставена обаче на по-ниско ниво. 

Пациентите изминават дълъг път до поставяне на диагнозата рак. Това увеличава риска стадият да бъде по-напреднал. Всички знаем, че в ранен стадий има шанс за излекуване повече от напредналия стадий. Здравната култура на българина еволюира , но 94% от пациентите отиват на лекар, когато вече имат симптоми. Те трябва да участват в профилактични прегледи. Лекарят трябва при всяко съмнение да насочва към диагностика.

Джипитата все повече се интересуват и съветват пациентите. В България нараснаха диагностичните възможности. Скъпо е. Цената не би трябвало да има значение. Когато се разболеят, те загубват работоспособността си. 50 млрд долара са загубите от трудоспособност. Все повече съобщения са за комбинативни терапии, но това увеличава цената. В момента има недостиг на евтини лекарства, които не се поддържат в България.", коментира гостът в студиото.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама