Онколог: Грижата за болните от рак в България е на ниско ниво, а диагностиката и лечението са много скъпи

09.10.2019 / 17:44 0

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

 

Онкологът д-р Желязко Арабаджиев гостува в студиото на "Плюс-минус" по Нова тв, за да коментира наличето на лекарства за болните у нас. 

"Тъкмо се връщам от конгрес на онколозите. През миналата година половин милиард лева е похарчила държавата за лечение на онкологични заболявания в България. Това не е малко. България стои на 7-мо или 8-мо място по средства от БВП за онкология. 

Средният процент в ЕС е 9.9. 

В България се отделят много пари за здравеопазване и имаме достъп до иновативни терапии, а не само до химиотерапия както е било в миналото.

Грижата за болните в България е оставена обаче на по-ниско ниво. 

Пациентите изминават дълъг път до поставяне на диагнозата рак. Това увеличава риска стадият да бъде по-напреднал. Всички знаем, че в ранен стадий има шанс за излекуване повече от напредналия стадий. Здравната култура на българина еволюира , но 94% от пациентите отиват на лекар, когато вече имат симптоми. Те трябва да участват в профилактични прегледи. Лекарят трябва при всяко съмнение да насочва към диагностика.

Джипитата все повече се интересуват и съветват пациентите. В България нараснаха диагностичните възможности. Скъпо е. Цената не би трябвало да има значение. Когато се разболеят, те загубват работоспособността си. 50 млрд долара са загубите от трудоспособност. Все повече съобщения са за комбинативни терапии, но това увеличава цената. В момента има недостиг на евтини лекарства, които не се поддържат в България.", коментира гостът в студиото.
 "Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама