Оправдаха турчин за опит да изтегли над 5 млн. евро с чек без покритие, прокуратурата във Варна протестира

10.07.2018 / 14:56 3

Протест срещу оправдателна присъда, постановена от Варненския окръжен съд за турски гражданин, използвал платежен инструмент на френска банка без покритие, е внесла Окръжната прокуратура във Варна. Вчера, 9 юли 2018 г., съдът признал подсъдимия Н.Ъ. за невинен по предявеното обвинение. В двумесечен срок съдебният състав трябва да изготви мотивите за оправдателната присъда.

През май 2016 г. подсъдимият се явил в клона на българска банка във Варна и представил чек с размер 750 000 евро, издаден от швейцарска банка. След като подписал платежния инструмент, банковият служител сканирал документа и го изпратил на колегите си за обработка. Още в присъствието на турския гражданин Н.Ъ. било получено указание, че чекът е неправилно подписан. На мястото на датата бил положен подписът му, а на мястото на подписа клиентът написал датата. От банката отказали да приемат този чек. Клиентът Н.Ъ. обещал да го поправи, след като се свърже с близките си в Швейцария, и да върне правилно попълнен нов. Повече обаче не се явил в банката с издадения от швейцарска банка чек.

На 17 юни 2016 год. подсъдимият отново посетил клона на банката във Варна, като представил за осребряване чек на стойност 5,444 млн. евро. Издател на платежния инструмент била френската банка „Трезор пюблик“. Банковият служител в клона сканирал чека и го изпратил на колегите си в отдел „Валутни операции“. Те го препратили в отдел „Глобални платежни услуги“. С имейл до френската банка била потърсена информация дали представеният чек е истински. Полученият отговор гласял, че съществува чек с такъв номер, но е издаден на името на физическо лице и за значително по-малка сума. Била сезирана полицията и от направената експертна справка се установило, че има нарушаване на фоновата защитна мрежа на чека в областта на текстовете с описание на сумата и на лицето, на което бил издаден.

По време на разследването не била назначена експертиза за потвърждаване на установените пороци на платежния инструмент, тъй като чекът бил без покритие. Срещу живеещия във Варна Н.Ъ. започнало досъдебно производство за извършено престъпление по член 249, ал. 2 от НК за използване на платежен инструмент, издаден в чужбина, без да има покритие за сумата. Престъплението се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години и с глоба до двойния размер на получената сума.

Прокуратурата иска в протеста до Апелативния съд да бъде отменена първоинстанционната присъда като неправилна, а подсъдимият турски гражданин да бъде признат за виновен по обвинението.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Nexus (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ако направиш такова нещо в Приматия, нищо чудно да не излезеш никога от техните нечовешки затвори.....
5
0
Отговор (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
На базата на солиден бонус за съдията!
9
0
... (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Не станя ясно на базата на какво е оправдан
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама