Орешарски: Европа има нов приоритет - Южният газов коридор

14.12.2014 / 11:09 5

Преди няколко дни бе обявено, че Европа вече има нов приоритет – Южният газов коридор. Това написа в профила си във фейсбук бившият министър-председател Пламен Орешарски, предаде 24 часа.

По думите му Южният газов коридор има предназначението да осигури директна връзка между газовия пазар на ЕС и находищата на газ от Каспийско море и Близкоизточния басейн. Негова съставна част е Трансадриатическият газопровод –ТАР, по който се предвижда до края на десетилетието да потече азербайджански газ. ТАР е един от най-реалистичните варианти за полагане на основите на четвърта газова ос към Европа след Северната от Норвегия, Източната от Русия и Средиземноморската от Африка. За съжаление, той измести проекта Набуко, който щеше да преминава през територията на нашата страна, пише още Орешарски.

Реалният старт на изграждането на този газопровод бе даден в края на миналата година с приемането на инвестиционно решение за добиването на газ от находището „Шах Дениз II“ в Азербайджан. Той открива възможности за реална диверсификация на източниците на газ и за нашата страна. Всички други варианти с интерконекторните връзки със съседните страни са важни за кризисни ситуации, но не и за обезпечаване на редовни доставки на природен газ от различни източници.

Имах честта да присъствам на церемонията по подписване на крайното инвестиционно решение на проекта „Шах Дениз II“ в Баку на 17 декември 2013 година по покана на президента Алиев. Уверих се лично от него в добрите намерения за сътрудничество с нашата страна не само в областта на газовите доставки. Усилията в тази насока обаче трябва да бъдат перманентни, а не само от посещение на посещение на държавно ниво.

Съобщението от представители на ЕК за приоритетността на Южния газов коридор е обнадеждаващо за нашия регион, защото без подкрепа и този коридор може да последва съдбата на Южен поток и Набуко. Вярно, че за да ползваме газ, ще трябва да изградим интерконекторната връзка с Гърция, вместо газопровода да минава през наша територия, какъвто бе случаят с Южен поток и Набуко. Но, както се казва, по-добре нещо малко, но реално, отколкото по-голямо, но илюзорно.

фото: Дарик


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
bosh (преди 8 години)
Рейтинг: 2741 | Одобрение: 791
Само бесепе, в гъза ти ще се навре. На този задник от снимката, в началото му имах доверие, но за съжаление доказа, че е същия гъз и като останалите си колеги, без значение какъв цвят са си избрали.
2
0
iTechnology (преди 8 години)
Рейтинг: 3603 | Одобрение: 1053
Този като му гледам физиономията и ми прилошава..

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама