Организират протест във Варна срещу живота на делфините в плен

30.11.2019 / 13:31 2

На снимката протестът, проведен миналия август

Протест срещу живота в плен на делфините организира екипа на "Последната клетка" от 12:00 до 15:30 часа пред делфинариум Феста във Варна.

Ето позицията на протестиращите, изпратена до варненските медии: 

"След смъртта на бебето-делфинче във варненския делфинариум миналия август, организацията за защита на животните Последната Клетка и немската организация за защита на китове ProWal, започнахме съвместно разследване на дейността на делфинариума. Открихме данни за над 20 делфина, умрели или “изчезнали” в делфинариум Феста от отварянето му до днес - това са случаи, които са документирани в пресата. Колко още има за които не знаем, можем само да гадаем.

Приблизително всяка година в делфинариума се ражда и умира бебе делфин. Смъртността при делфините в плен в първата година след раждането им е извънредно
висока, и поради това средната продължителност на живота на делфините-затворници е между 3 и 4 пъти по-кратка от естествената.
Делфините са особено интелигентни животни, и страдат неимоверно от живота в плен.
Единственият начин да бъдат принудени да изпълняват безсмислени за тях движения е чрез глад, затова се хранят само по време на представления и тренировки. Гладът, шумните представления, инвазивните атракции като “плуване с делфин”, изкуствената среда, тясното пространство и множеството смъртни случаи превръщат живота в басейна в каторжнически ад. Делфините във Варна показват признаци на дистрес, типични за животни, държани в плен. Там басейнът е с извънредно малките размери от 12х15 м площ и 6 м дълбочина. В него живеят 5 делфина, пада им се по 36 кв.м повърхностна площ на животно. Доживот.
Жестокият бизнес с делфините-затворници е особено вреден за най-младата публика на
делфинариума, защото възпитава у децата дълбоко нехуманната представа, че е приемливо да се затварят диви животни в плен, и че забавлението от издевателските представления е весело занимание.

Законът 
Делфините са единствените диви животни, които са извън защитата на закона, забраняващ използването на диви животни за публични шоу програми /ЗЗЖ чл. 27/. В този закон е уточнено, че изключението от забраната важи единствено за делфини, “най-малко трето поколение, отгледано на затворено”.
Делфините, затворени в момента във Варна не са най-малко трето поколение. Доли и Кимбо, най-възрастните, са уловени в в Карибско море и докарани в България преди около 35 години.
Останалите 3 делфина - Йоана, Бимбо и Флипър са деца на Доли и Кимбо, т.е. първо поколение отглеждано в плен.

Още нарушения на закона, с други морски бозайници
През октомври документирахме как морски лъв е използван с търговска цел, въпреки че това е забранено от закона. Всъщност делфинариумът държи незаконно два морски лъва вече над две години, дори ги развъжда - засега със същия успех като при делфините: през 2017, тяхното бебе Бочко умря на месец и нещо, след като се удави в необезопасена шахта, по пропуск на персонала.
Междувременно, по-рано тази година имаше прикрит опит за прокарване на поправка в ЗЗЖ, която да премахне и морските лъвове от защитения списък на диви животни, за да могат да използват и тях за представления. Според Явор Гечев от “Четири Лапи” цитиран в “Дневник”, това е вторият такъв опит, първият е бил миналата година, но тогава поправката не е била приета. И двата пъти, тя е внесена от 3те депутата от ГЕРБ Нели Петрова, Красимир Вълев и Лъчезар Иванов.

Международен отзвук: “Най-малкият делфинариум в света е в България!”
Също през октомври, варненският делфинариум беше посетен от изпълнителния директор на немската организация за защита на китове ProWal, Андреас Морлок. Той е експерт в защитата на китообразните бозайници и се занимава с делфинариуми от цял свят. Неговият опит в тази индустрия е над 20-годишен. Той беше потресен от това, което видя във Варна: 

Андреас Морлок: „Вече изследвах този затвор за делфини през октомври. По света има 334 съоръжения, в които повече от 3000 делфина се държат в плен и се експлоатират за чисто търговски цели. През последните 12 години съм посетил повече от 70 делфинариума в над 30 държави и чрез моя опит мога да твърдя, че делфинариум Феста е най-малкият затвор за делфини в света. Делфините там са в ужасно състояние. Някои от тях имат ухапвания, което се причинява от спорове помежду им. Нищо чудно, в това тясно пространство те не могат да се избягват. Толкова безскрупулно е, че делфинът Йоана, която загуби детето си през август, се заставя да участва във всички шоу програми и дресьорът не й дава време да отмине мъката й. Делфините в плен са
отчаяни: със собствените си очи съм виждал и документирал как делфин прави опит за
самоубийство в делфинариум в Китай. Умишлено удари главата си в твърдия бетонен под!
Делфините-затворници са просто източник на печалба за собствениците.
През живота си един делфин в плен носи печалба от 8 до 20 милиона лева.
Всеки любител на животни може да помогне този позор да бъде премахнат от Варна. Просто не купувайте повече билети! Стартирахме онлайн кампания, призоваваща българското правителство да забрани вноса, развъждането в плен и употребата на делфини за забавление в България.
В Западна Европа от 90 делфинариума вече са затворени около 60. Сега България има
възможност стане международно известна, що се отнася до хуманното отношение към животните!”

Проект за незаконен строеж в Приморски парк
Силно възмущение сред гражданите на Варна предизвиква и планираното разширяване на обекта на делфинариума. То се предвижда в рамките на общинския Приморски парк във Варна, където има забрана за строеж. С нас се свързаха граждани, които се притесняват и алармират, че от години, управителите на делфинариума говорят за намеренията си да разширят обекта, който включва строеж на аквапарк и заведение върху близо 3 дка от територията на Морската градина. Планът е съгласуван от Експертния съвет по устройство на територията на община Варна на 25.09.2018г.
“Естествено, той има предвид термалните източници там, които иска да използва с търговска цел.
Ние сме на мнение, че водата принадлежи на широката общественост, а не на алчни частни лица.
Всяко разширяване в морската градина би било незаконно. Надяваме се администрацията на града да се придържа към законите и да предотврати това планирано разширяване!”

Протест: #НЕнаДЕЛФИНАРИУМА: Вашето забавление ги убива!

Обществената демонстрация за забрана на вноса, развъждането и отглеждането на делфини в плен за забавление е регистрирана в община Варна и ще се проведе тази неделя, 1 декември, от 12:00 до 15:30 часа пред делфинариум Феста във Варна.
Апелираме всички, които са съпричастни към съдбата на животните-затворници да дойдат в неделя и да застанат с нас пред делфинариума, за да покажем, че няма да останем безучастни защото жестокостта НЕ е забавление! Само така можем да бъдем чути и само така ще постигнем промяна: заедно за животните!Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
Sand (преди 2 години)
Рейтинг: 13800 | Одобрение: 4635
Чудна работа , а защо не протерстират срещу базите на НАТО в България , нима ние не сме заложници и в плен на краварките маймуни в собствената си страна ? 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама