Осъдиха условно полицай от Варна за 50 лева рушвет

30.06.2022 / 11:26 1

Снимка Булфото, архив

Апелативен съд – Варна потвърди присъда на Варненския окръжен съд, с която условно е бил осъден полицейски служител, поискал и приел 50 лв, съобщава пресслужбата на съда. Ж. М. е признат за виновен в това, че на 21. август 2019 г. по пътя Варна – Добрич като младши автоконтрольор при ОД на МВР – Варна поискал и приел дар – сумата от 50 лв., която не му се следва, за да не извърши действия по служба – да състави акт за установяване на административно нарушение на водач и да му връчи два фиша за предходни нарушения. Наложено му е наказание „лишаване от свобода“ за 3 години, отложено с изпитателен срок от 5 години и глоба в размер на 2 хиляди лева. Служителят ще бъде лишен от право да заема длъжност в структурите на МВР за 3 години. 

Подсъдимият обжалва с искане да бъде оправдан, защото не е извършил деянието. Прокуратурата счита, че престъплението е доказано и присъдата трябва да бъде потвърдена. 
Ж. М. бил автоконтрольор в „Пътна полиция". В задълженията му влизала проверка на редовността на документите на водачите на МПС, техническата изправност на превозните средства и изготвянето на документи, свързани с административно-наказателната дейност. На 21 август 2019 г. колегата му от автопатрула спрял водач за проверка по твърдения за непоставен предпазен колан и счупени задни светлини на превозното средство. В хода на проверката служителят установил, че шофьорът има два невръчени електронни фиша. Законът задължава полицая да му ги връчи. Обяснил на водача, че заради провиненията трябва да му вземе книжката, което за него ще е катастрофално, защото ще остане без работа. Оценил „услугата“ на 50 лв. Свидетелят нямал парите в себе си, а полицаят му казал да ги вземе от колата и да ги постави в застрахователната полица. Изпълнявайки указанието, шофьорът взел от автомобила и от спътника си средствата и се върнал при служителя. Спътникът заснел тези действия във видеоклип. Същевременно другият полицай спрял втори автомобил за проверка. Това закрило временно видимостта на камерата и моментът на подаването на застрахователната полица не бил заснет.

При връщането на шофьора в буса 50-те лв. липсвали от полицата. Установено е, че автопатрулът не спазил няколко служебни задължения: всяко спряно МПС да се известява по радио ефир; всички действия на екипа да се заснемат от системата за видеонаблюдение на служебния автомобил; инспекцията да се отразява във форми за отчет.
    Апелативният съд отбелязва в решението си: „Известният класически корупционен въпрос „какво ще правим сега“ е бил поставен от подсъдимия като основа за преговори между двамата: служител, призван да изпълни три задължения по закон и шофьор, поставен в безпрецедентна ситуация да се „сети“ какво всъщност му се казва и да одобри предложената за тези конкретни провинения оферта в размер на 50 лв. срещу „замълчаването“ от страна на подсъдимия“. В отсъствието на причина водачът да не даде парите на полицейския служител и при наличието на бездействие от служителя да реагира според задълженията си, съдът стигна до извод, че сумата от 50 лв. е достигнала до него и е била приета. Настоящата инстанция отбелязва още, че подсъдимият е имал изключително укоримо поведение, нарушавайки редица служебни задължения, но и извършвайки користно престъпление, с висока степен на обществена опасност. Наложените му от първата инстанция наказания са правилни и съобразени със закона, заключи Апелативен съд – Варна, като потвърди присъдата на Варненския окръжен съд.     Решението подлежи на обжалване пред ВКС.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 115199 | Одобрение: 20324
Не може да бъде! Нашите катаджии не правят такива работи....:devil:

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама