Още ли влизате с обувките вкъщи!? Ето защо не трябва да го правите

09.02.2016 / 16:16 2

Поредица от научни изследвания доказват, че подметките на обувките ни са изключително заразни. Още преди година проучване показа, че от всички повърхности в бита, по които има прах, в 39,7 на сто от изследваните обувките са били положителни за бактериите, които причиняват смъртоносни инфекции.

Едно проучване на университета в Аризона доказа изключително високо ниво на бактериите, пренасяни с подметкитe, сред които ешерихия коли, както и някои видове бактериална пневмония.

"Нашето проучване показа също, че бактериите могат да бъдат проследени от заразените обувки на голямо разстояние във вашия дом или лично пространство ", отбелязва д-р Чарлз Герба,  микробиолог, който провежда изследването в университета в Аризона. В действителност, проучването установи, че скоростта на трансфер от замърсени обувки до незамърсени пространства на живот е от 90 до 99%.

Добрата новина е, че дори едно съвсем просто измиване на подметките е ефективен метод за значително намаляване броя на бактериите. Изследването на университета потвърди, че миенето на обувки с препарат елиминира 99% от бактерии от външната страна на обувките и 90% от бактериите от вътрешната страна. Оставянето на обувките пред вратата ще остави 80 процента от замърсителите на околната среда, като примерно пестициди, отвън.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
KrasenM (преди 8 години)
Рейтинг: 994 | Одобрение: 199
Аз необичам да обикалям с обувките вкъщи. Нехигиенично е!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама