Още три скелета под Главната във Варна! Некрополът е по-древен от крепостната стена

28.03.2015 / 16:09 8

Росица Колева

Още три скелета са намерени в последните дни при разкопките на Главната, при които археолози работят по разкриването на крепостната стена на древния Одесос, научи Varnautre.bg. Преди десет дни учените намериха първите човешки останки, за които работната хипотеза бе, че са от края на IV век - времето, в което е строена античната стена на Одесос и някой е ползвал готовия изкоп за строежа, за да положи тялото. Сега обаче теорията  се променя, тъй като учените са открили общо 3-4 скелета, които са част от древен некропол.

Отново по първоначални данни некрополът е по-стар от крепостната стена. В намерените досега гробове не е открит никакъв инвентар, каза пред Varnautre.bg д-р Валери Йотов от Регионалния исторически музей във Варна. За първия намерен скелет, за който минувачите коментираха, че е с големи размери, Валери Йотов уточни, че е с дължина от скромните 165 см. Така ученият развенча появилата се напоследък градска легенда, че в центъра на Варна са намерени останки на гигант. 

След като днес поредната ВиК авария наводни разкопките от думите на Валери Йотов стана ясно, че те няма как да бъдат компрометирани от наводнения или лоши метеорологични условия. Това са фрагменти на хиляди години, които са оцелели до днес, посочи той, давайки за пример стената. Делвата пък, която беше намерена непосредствено преди разкриването на античната крепост е оставена пълна с пръст и наполовина закопана именно, за да не се повреди от външни сили. Новооткритите скелети са увити в найлон и засипани с пръст. 

Междувременно, в началото на седмицата кметът Иван Портних е постигнал споразумение в разговор с министъра на културата Вежди Рашидов археологическите разкопки да продължат до 1 април, а след това да бъдат замразени, за да бъде довършена новата настилка на пешеходната зона.

Предстои заедно с архитекти и археолози да се уточни най-подходящото покритие и заграждение за разкопките, така че те хем да се виждат от туристите това лято, хем да не пречат на движението. Наесен проучването на стената и некропола ще продължат.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
varna (преди 6 години)
Рейтинг: 12364 | Одобрение: 3019
Къде е ВИК Варна ?
https://www.youtube.com/channel/UCcNbP1ZRiwsNeeSIBij7-bA?view_as=subscriber
7
1
iTechnology (преди 6 години)
Рейтинг: 3603 | Одобрение: 1053
Аз имам една страхотна идея... Да оставят разкопките така както са.. да ги почистят малко , да им предадат вид и да сложат много дебело стъкло и да минаваме над него... ще стане направо живописен център :)
16
5
Losh (преди 6 години)
Рейтинг: 41320 | Одобрение: 11485
Възползвайте се от това мили археолози , направете Варна най древно исторически музейният град в Европа и нека се гордеем с това хиляди години напред !!!!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама