От БСП поискаха незабавни разговори и дебати за бюджета за 2020 г.

13.08.2019 / 16:39 1

Днес искаме да коментираме една тема, която мина малко встрани през последните дни. Данните на БНБ и НСИ показват, че за последната година в България има 90 нови милионери, над 800 000 са работещите бедни, а повече от 1 млн. души живеят под прага на бедността. Всички тези данни говорят, че социалната ножица се отваря много силно и различията се задълбочават. Много региони се обезлюдяват. Виждаме струпване на хора в големите градове и оттам идват техните проблеми - задръствания, мръсен въздух.


Това каза брифинг председателят на БСП Корнелия Нинова. "Идват местни избори и хората се интересуват от това ще работи ли градската болница, ще им ремонтират ли пътя, ще поскъпне ли водата. Всички тези проблеми се решават от голямата политика. В момента по тази тема се кове желязото в Брюксел. Има информации, че все повече български общини няма да получат евросредства. От правителството никой не дава информация как вървят тези преговори в Брюксел. Ще има повече средства за кохезионна политика, но никой не знае как тези пари ще се отразят на общините. Това са стратегическите въпроси за България. За нас това е важната политика, която се прави с разговори и дебати, а не с пиар акции", категорична бе Нинова.

"Сега се подготвя бюджета за 2020 година на държавата, който най-вероятно ще бъде копи пейст от миналата година и ще бъде представен в последения момент за разглеждане в парламента. Виждате какво става в съседна Гърция- правителството отпуска средства за пенсионери, млади майки, студенти. Ние винаги сме поставяли тези въпроси и са ни обвинявали в популизъм. Не, това не е популизъм. Ние искаме още сега да седнем и да обсъждаме бюджета за 2020 година. Имаме конкретни предложения. Предложението ни е добронамерено и не виждам нищо лошо в него. Всички партии трябва да седнем и да направим своите предложения. Трябва да се проведе дискусия и с всички български евродепутати. За нас така се прави политика - с дебати, аргументи и разумни предложения. Това искаме ние. Трябва да се коментират сериозните теми. Правителството само се хвали с икономическия ръст, но хората не усещат нищо от този ръст, а точно те създават тези блага", заяви още Корнелия Нинова.

"Към момента в 120 общини са протекли събрания на нашите организации и са номинирани кметове за местни избори. Най-много такива събрания ще има в края на август и началото на септевмри. Номинациите трябва да бъдат одобрени от Националния съвет, който ще проведе поне три заседания от 3 септември натам, защото няма как само на едно заседание да одобрим всички кандидатури. До 10-15 септември ще имаме пълна готовност да обявим имената на кандидатите за кметове. За кандидата ни за кмет на София ще реши градската организация, която също ще проведе събрание в началото на септември", отговори Нинова на въпрос за подготовката на БСП за местните избори.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
ас (преди 4 месеца)
Рейтинг: 26007 | Одобрение: 9847
няма смисал те ще го променят 15-20 преди края на годината.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама