От БСП поискаха оставките на Томислав Дончев, Десислава Танева и на директора на БАБХ

26.07.2019 / 14:57 2

БСП призова за оставките на вицепремиера Томислав Дончев, министъра на земеделието Десислава Танева и на директора на БАБХ,  заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Стоян Мирчев в отношение към изслушването на министър Десислава Танева за чумата по свинете, съобщава Novini.bg.


„Управляващите са на път да създадат системна криза, икономическа и екологична катастрофа с африканската чума по свинете. Дончев, като ръководител на Националния епизоотичен съвет, не направи нищо и трябва да си подаде оставката. Директорът на БАБХ трябва да бъде освободен от премиера Борисов веднага. Тъй като министърът на земеделието говори неистини и бе опровергана от ЕК, оставката й вече трябваше да бъде депозирана“, заяви  Мирчев.

Той обясни, че в отглеждането на свине и месообработването са инвестирани над 2 млрд. лв., които сега са под риск, а  20 000 човека може да останат без работа. По думите му само при избиването на 57 хил. глави става въпрос за 4 млн. кг. месо. Той подчерта, че министър Танева все още говори за превенция от заболяването. „Преди повече от 2 години започнахме да следим как се приближава заразата към България и нееднократно сме алармирали и през парламентарен контрол, и в комисията. Тогава беше времето за превенция. Да кажете, че от 3 седмици оценявате рисковете, е абсурдно. Рисковете сме ги оценили преди 2 години“, заяви социалистът. 

Мирчев подчерта, че миналата година бившият министър на земеделието е заявил, че има неблагоприятна картина на разпространение на болестта у нас, а на въпрос за ситуацията, отговаря, че България може да се превърне в „масово гробище“, но не е имало никаква реакция. По думите му вместо това са закрити участъковите ветеринари, закрити са и екарисажите, управляващите са излъгали, че площадките са готови, но от басейнова дирекция не са излезли с решение. „Не е ясно какво ще се случи с подпочвените води и дали заразата ще може да бъде овладяна“, каза още той. Депутатът подчерта, че миналата година е трябвало да бъде разрешено на ловците да влязат в района на границата с Румъния, за да помогнат за депопулацията на дивите свине, носещи заразата, но вместо това ловуването е било изцяло забранено. Той подчерта, че в Португалия и Испания е доказано, че кръвопиещите насекоми също могат да разнасят заразата, а отново благодарение на бездействието на управляващите, ситуацията с комарите по течението на река Дунав също е тежка. „Не беше направена никаква профилактика и превенция, а само замазване на очите на българските граждани“, обясни той.

Мирчев призова всички потърпевши да бъдат обезщетение на пазарни цени.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
26
4
n eXu s (преди 1 месец)
Рейтинг: 188106 | Одобрение: 33856
Аз пък ги призовавам да се самозакрият, понеже нанасят само вреда за Бг! Заради техните доноси и компромати отнесохме глоби от ЕС! Докога ще търпим комунягите?
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
5
2
айки (преди 1 месец)
Рейтинг: 7771 | Одобрение: 3871
     изказването беше много точно и ясно с конкретни примери и препоръки... и е правилно посочените лица да подадат оставки 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама