От ГЕРБ обмислят затвор и глоба за замърсителите на въздуха (Обзор)

09.12.2018 / 00:41 4

Затвор за горене на отпадъци, които замърсяват въздуха – тези поправки в Наказателния кодекс обмислят от ГЕРБ в битката срещу фините прахови частици.

Днес отново станциите за измерване качеството на въздуха в София и в страната, отчетоха превишаване на допустимата норма.

Според управляващите вариант за по-строги наказания за тези, които замърсяват като горят непозволени материали, е затвор от 1 до 5 години. Има и опция за глоба от 5 до 30 хиляди лева. В Закона за чистотата на атмосферния въздух, който предстои да бъде приет окончателно, се предвижда глоба за кметовете, ако има замърсяване на въздуха повече от 35 дни в годината. Освен по-строгите наказания, управляващите обмислят и прилагане на мярка – обществен труд, за гражданите, нарушили закона.

„Тези от нарушителите, които са малоимотни или живеят при по-лоши условия, биха могли да бъдат адекватно наказвани, като работят в полза на обществото”, каза председателят на правната комисия Данаил Кирилов, цитиран от БТВ и novini.bg.

Опозицията пък мисли за зони със зелени дни, а данъкът от старите коли да отива за чист въздух. „Това е логиката, защото има европейски принцип – замърсителят плаща”, посочи депутатът от БСП Манол Генов. Криминализиране на замърсяването на въздуха поиска и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама